Protestatarii de la Chisinau se indreapta spre Presedintie

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 21:48
1734 citiri
Protestatarii de la Chisinau se indreapta spre Presedintie
Foto arhiva

Cateva mii de persoane care au protestat in fata sediului Guvernului de la Chisinau fata de rezultatele alegerilor legislative de duminica incep sa se indrepte spre sediul Presedintiei, unde manifestasera si mai devreme.

Sediul Presedintiei se afla la o distanta de circa 300 de metri de Presedintie. Fortele de ordine prezente la fata locului au inceput sa se reorganizeze.

Liderul Partidului Liberal Democrat (PDLM) Vladimir Filat, prezent la protest, le ceruse totusi tinerilor sa se disperseze si sa revina marti la ora 10, pentru un protest autorizat, cel de luni neavand autorizatia autoritatilor.

Fortele de ordine sunt prezente in zona in numar mai mare decat mai devreme, formand un cordon de securitate in jurul cladirii Guvernului. Un detasament SCUT se instalase inca de mai devreme in spatele cladirii, pregatindu-se sa intervina in caz de nevoie.

Cateva mii de persoane - 10.000, conform unor estimari -se aflasera mai devreme in in fata cladirii Guvernului din Piata Marii Adunari Nationale, blocand circulatia si scandand lozinci anticomuniste si proromanesti.

Intre timp insa, o parte dintre protestatari au plecat. In fata Guvernului se aflau si observatori internationali ai alegerilor de duminica, precum si unii membri ai corpului diplomatic si jurnalisti straini.

"Alegeri fraudate!", "Noi suntem romani", "Un-doi-comunistii la gunoi", "Romania nu uita/ Basarabia e-a ta!", "Jos mafia!", Jos Voronin!", "Refuz.Rezist. Sunt anticomunist!" sunt cateva dintre sloganurile strigate de manifestatanti.

Manifestatia o are printre organizatori pe ziarista Natalia Moraru - cea care in 2008 a primit interdictie de a mai intra in Rusia pentru ca nemultumise Moscova prin articolele sale. Tinerii sunt mobilizati prin SMS si se indreapta in continuare spre Guvern.

"Numai noi tinerii suntem schimbarea. Nu dorim sa traim inca patru ani in comunism. Trebuie de mentionat ca actiunea este una apolitica si reprezinta cu adevarat dorintele cetatenilor", a declarat Moraru, citata de UNIMEDIA.

Anterior, tinerii protestasera in fata Presedintiei, dupa ce aprinsesera lumanari in fata statuii lui Stefan cel Mare. Un mesaj care circulase luni pe internet indeamna tinerii sa vina cu o lumanare, la ora 18.00, la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant.

In acest mod, tinerii isi propuneau sa consemneze 6 aprilie ca fiind o zi de doliu national, din cauza rezultatelor alegerilor, care au consfintit o victorie categorica a comunistilor.

Partidele politice de opozitie, care anterior anuntasera proteste de strada, nu au nicio legatura cu manifestatia tinerilor, care este o actiune spontana. Cu toate acestea, unii lideri politici au venit in Piata sa asiste la cel mai amplu protest inregistrat in ultimii ani la Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Chisinau comunisti, #victorie comunisti Moldova, #alegeri Moldova frauda , #stiri externe