Ziare.com

Proteste ale studentilor si liceenilor din Franta

Marti, 27 Noiembrie 2007, ora 19:23

   

Proteste ale studentilor si liceenilor din Franta
Mii de studenti si liceeni au manifestat marti in Franta impotriva unei legi pentru autonomia universitatilor, in legatura cu care criticii afirma ca reprezinta o dezangajare a statului si dezvoltarea unui invatamant cu doua viteze, la o luna dupa inceputul miscarii lor de protest.

La Paris, mii de tineri, majoritatea liceeni, dar si profesori, au defilat intre Piata Republicii si Cartierul Latin, cerand abrogarea legii si denuntand negocierile desfasurate concomitent la Ministerul invatamantului Superior cu cinci organizatii studentesti.

Acceptarea negocierilor de catre UNEF, sindicatul majoritar, a divizat miscarea weekendul trecut, cand o alta organizatie studenteasca nationala a facut apel pentru continuarea mobilizarii.

Presedintele UNEF, Bruno Juliard, a asigurat dupa discutii ca s-au inregistrat "progrese importante" si le-a cerut adunarilor generale ale studentilor sa le ia "in calcul".

Intre 850 si 2.000 de tineri au protestat la Lyon, 1.000 la Marsilia, intre 1.500 si 2.000 la Bordeaux, intre 3.000 si 4.000 la Lille si intre 1.000 si 2.000 la Rouen.

Miscarea studentilor afecteaza de patru saptamani functionarea a 40 din totalul de 85 de campusuri, generand o serie de incidente, printre care ciocniri intre studentii aflati in greva si cei care nu sunt in greva, evacuari facute de fortele de ordine si inchiderea administrativa a mai multor universitati.

De o saptamana miscarea de protest a atras de partea sa si liceeni.

Universitatea Rennes-2 a fost evacuata de fortele de ordine marti, dupa sosirea unui grup de studenti grevisti.

La Paris, 20 de licee si mai multe universitati, printre care Sorbona, au fost blocate de baraje facute de elevi si studenti.

Pentru a incerca sa dezamorseze criza, guvernul, confruntat in ultimele saptamani cu greve ale functionarilor si in sectorul transporturilor, a anuntat o crestere a bugetului pentru invatamantul superior cu 50% in decurs de cinci ani, suplimentandu-l de la 10 miliarde, la 15 miliarde de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 762 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ESCROACA BARLEA ADELA MIRELA DIN ALBA IULIA, ACUM IN CANADA

Prostitutie sentimentală "made in România"
O albaiuliancă &Â170;i-a acuzat so&Â222;ul
lAcesta a fost arestat de Politia din Quebec si a fost târât în instantă timp de cinci ani
Cazul pe care dorim să-l aducem azi în atentia dumneavoastră este prilej de reflectie din două motive: pe de o parte arată la ce se pretează româncele noastre pentru a ajunge cu acte în regulă în străinătate, iar pe de altă parte demonstrează că protectia exagerată a sexului asa zis slab prin lege poate duce la situatii aberante si la manipulări chiar si în tările cu sisteme politienesti si judiciare bine puse la punct. Este vorba despre drama pe care a trăit-o un român stabilit în Canada încă din 1996, care din dorinta de a se căsători cu o româncă a apelat la site-urile matrimoniale si a fost escrocat de o albaiuliancă lipsită de scrupule. Româno-canadianul este Edmond G. (42 de ani) iar iubita lui dobândită pe internet din Alba Iulia se numeste Adela Mirela B. (35 de ani). Lucrurile s-au petrecut simplu, cum se petrec de obicei astfel de cazuri. S-au întâlnit în spatiul virtual în anul 2001, s-au văzut în timpul unei vizite a lui Edmond în România, s-au plăcut (el pe ea, fiindcă ea se pare că avea alte planuri decât cele legate de iubire si căsătorie) si după numai un an de zile, în 2002, după procedura încâlcită de "sponsorizare" a partenerei si după îndeplinirea tuturor formalitătilor cerute de autoritătile canadiene (pe cheltuiala bărbatului, evident), Adela a descins în Canada si s-a instalat în casa lui Edmond, din Quebec. Iată însă că, după numai o lună de la revederea lor pe pământ canadian, Adela si-a schimbat complet atitudinea drăgăstoasă: a devenit nervoasă, agresivă, obscenă si a început să folosească un limbaj vulgar. Ba chiar l-a si "altoit" pe bărbat cu un papuc, într-o criză de gelozie. Acesta a fost atât de terorizat de "iubita" lui încât a căzut într-o stare de depresie. Si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, fiind acum cetătean canadian cu acte în regulă (inclusiv număr de asigurare socială), Adela a depus o plângere împotriva sotului ei, pentru agresiune sexuală. Cică acesta ar fi agresat-o sexual de... 11 ori!
Culmea, aceasta în ciuda faptului că bărbatul suferă de o afectiune a coloanei vertebrale si cântăreste ceva mai putin decât femeia.) Si cum autoritătile politienesti canadiene au o legislatie foarte aspră si un program special de protectie a femeilor sustinut cu fonduri substantiale de la guvern, Edmond s-a trezit ridicat din casă brusc, de niste politisti înarmati. Iar de aici a început pentru el alt calvar: timp de cinci ani a fost judecat si re-judecat, fiind achitat definitiv abia în cursul acestui an. Iată asadar că româncele noastre lacome de străinătate nu se dau în lături de la nimic pentru a-si împlini visul, practicând chiar si astfel de forme de "prostitutie sentimentală".
Scandal acesta a avut mare răsunet în presa canadiană (noi am primit o parte dintre aceste informatii de la biroul de investigatii al publicatiei de limbă română "Actualitatea canadiană"), cu atât mai mult cu cât pornind de la acest caz s-a făcut o descoperire uluitoare ce a scos în evidentă faptul că autoritătile politienesti din Quebec manipulau în mod grosolan opinia publică. Astfel, pentru a obtine cât mai multe fonduri guvernamentale pentru proiectul de protectie a femeilor victime ale violentei conjugale, politistii au raportat cu cinism date false la nivelul guvernului, respectiv faptul că, chipurile, în perioada 1992-2003 ar fi avut loc anual cam 300.000 de cazuri de femei agresate de către partenerii lor, în Quebec. Această manipulare scandaloasă a luat însă sfârsit în momentul în care Ministerul Justitiei a demarat o anchetă si a constatat că în anul 2003, de pildă, nu au fost înregistrate decât 16.458 de plângeri pentru agresiune sexuală, din care doar 4.000 au fost probate si finalizate cu condamnări. În aceste conditii cred că si noi ar trebui să ne punem o întrebare: dacă acest lucru a fost posibil în Canada, nu este posibil si în România? Adică nu or fi existând si la noi false probleme create si raportate tocmai de cei ce trebuie să le rezolve? Eu cred că da...


Ion HANU

 

bravo

Bravo lor isi sustin drepturile nu ca la noi ca ne e frica sa iesim in strada .

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor