R. Moldova acuza Romania in PE, dar refuza sa participe la dezbateri

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 10:48
1568 citiri
R. Moldova acuza Romania in PE, dar refuza sa participe la dezbateri

Sefa Misiunii R. Moldova la Consiliul Europei, Eugenia Chistruga, a citit, miercuri, in cadrul reuniunii organizate de Comisia de politica externa a UE, pozitia oficiale a Guvernului de la Chisinau, in care din nou au fost aduse acuze Romaniei.

Chistruga i-a surprins pe europarlamentari parasind fara niciun cuvant reuniunea imediat dupa ce dat citire pozitiei Chisinaului, refuzand sa participe la dezbateri.

Alaturi de Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si unul dintre liderii opozitiei, Eugenia Chistruga a fost invitata la un schimb de opinii cu membrii Parlamentului European, dar si ai unor organizatii de aparare a drepturilor omului, intre care Amnesty International, pe marginea alegerilor parlamentare de la inceputul lunii si evenimentelor ulterioare.

Dupa ce a intarziat jumatate de ora, potrivit RRA, Eugenia Chistruga a reflectat in prezentarea sa, citita in limba franceza, pozitia Guvernului moldovean cu privire la evenimentele care au urmat alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ea a precizat de la bun inceput ca in opinia Chisinaului aceste dezbateri sunt premature.

"Pentru Republica Moldova, este extrem de importanta organizarea unei investigatii cu privire la formele si metodele participarii Romaniei, la pregatirea sau derularea evenimentelor de pe 7 aprilie", a spus Chistruga.

Potrivit postului de radio Europa Libera, imediat dupa ce si-a citit in limba franceza speech-ul in care nu a uitat sa acuze Romania ca a orchestrat revolta de la Chisinau, sefa Misiunii Republicii Moldova la Consiliul Europei a asteptat cateva minute pentru a asculta cateva intrebari adresate de europarlamentarii romani, care ii solicitau informatii legate de masurile luate de Guvernul de la Chisinau pentru reprimarea demonstratiilor.

La randul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a oferit celor prezenti dovezi privind fraudarea alegerilor si fotografii care aratau modul in care au fost torturati manifestantii.

In tot acest timp Eugenia Chistruga a discutat in limba rusa cu Marianne Mikko, presedinta delegatiei de cooperare parlamentara UE-Moldova.

Cand i s-a dat cuvantul pentru a raspunde, Eugenia Chistruga a spus ca nu participa la astfel de discutii, a mai stat cateva minute si apoi, fara sa isi ia ramas bun, s-a ridicat si a parasit sala.

In Republica Moldova, Curtea Constitutionala a validat miercuri rezultatul alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, in pofida contestatiilor depuse de opozitie la Curtea de Apel.

De asemenea, tot miercuri, premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a fost la Chisinau unde s-a intalnit cu reprezentanti ai puterii si ai opozitiei. Situatia de la Chisinau va fi dezbatuta joi in plenul Parlamentului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#Republica Moldova, #Romania acuzatii, #Eugenia Chistruga, #revolte Chisinau , #stiri externe