Ziare.com

R. Moldova: PCRM ar putea vota candidatul liberal-democratilor la presedintie

Luni, 17 August 2009, ora 19:17

   

R. Moldova: PCRM ar putea vota candidatul liberal-democratilor la presedintie
Comunistii din Republica Moldova ar putea sustine o candidatura la sefia statului propusa de coalitia liberal-democrata din Parlament doar in cazul in care acesta va fi unul din afara partidelor politice.

In plus, avand 48 de mandate in Parlament, ar fi normal ca PCRM-ului sa-i revina si una din cele trei functii supreme in stat - presedinte al tarii, presedinte al Parlamentului, respectiv premier.

Vladimir Turcan, fost vicepresedinte al Parlamentului, a declarat ca avand sprijinul a aproape o jumatate din populatia tarii, ar fi firesc ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) sa detina functii nu doar in Parlament, asa cum spun liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, ci sa-i revina si una dintre cele trei functii in stat - presedintele, primul-ministru sau presedintele Parlamentului.

"Avem dreptul moral, dar si politic, sa pretindem la una dintre cele trei functii supreme in stat", a spus Vladimir turcan.

In acelasi timp, Turcan spune ca viitorul presedinte al tarii ar trebui sa fie o figura din afara partidelor politice, inclusiv din afara Partidului Comunistilor.

Astfel, functia pretinsa de comunisti ar putea fi ori cea de presedinte al Parlamentului, ori cea de premier. Avand in vedere faptul ca Republica Moldova este republica parlamentara, PCRM, care a obtinut la alegerile din 29 iulie 48 din cele 101 mandate de deputat, ar putea cere la viitoarele negocieri functia de presedinte al Parlamentului - cea mai importanta functie in stat, conform Constitutiei.

O alta varianta ar fi cea in care comunistii ar cere functia de presedinte in care sa nominalizeze o persoana nemembra de partid, dar afiliata PCRM.

Vladimir Turcan spune ca Partidul Comunistilor ar putea trece in opozitie, in anumite conditii, care vor fi discutate cu cele patru partide necomuniste care au intrat in noul Parlament si care au constituit Alianta pentru Integrare Europeana.

Fruntasul PCRM atrage insa atentia ca deocamdata reprezentatii noii aliante nu au initiat un dialog cu comunistii. "Ne vom intalni cu ei cand vor fi mai pregatiti, ca am inteles ca nici la ei lucrurile nu sunt inca foarte clare", a declarat Vladimir Turcan.

O alta persoana influenta din Partidul Comunistilor, Mark Tkaciuk, fost consilier prezidential si sef al staff-ului electoral al comunistilor, il contrazice pe colegul sau de partid si sustine ca PCRM nu va umbla cu jumatati de masura si isi doreste fie intreaga putere, fie trecerea in opozitie, pentru a reveni la guvernare in forta in cativa ani, chiar daca ar putea pierde acum eventualele noi alegeri anticipate. "Patru sau opt ani in opozitie nu este un termen prea mare pentru o formatiune ca Partidul Comunistilor", a declarat Tkaciuk.

Liderii AIE au declarat saptamana trecuta ca vor initia in acesta saptamana, dupa revenirea din vacanta a liderului comunistilor, Vladimir Voronin, un dialog cu PCRM pentru sustinerea alegerii sefului statului, pentru votarea caruia alianta liberal-democrata, care detine 53 de mandate, nu are suficiente sufragii.

Comunistii ar urma sa fie convinsi sa delege cel putin opt voturi pentru alegerea noului presedinte, iar democratii au declarat ca nu vor ceda functii in schimbul acestor voturi. PCRM ar urma sa sustina candidatul AIE "din dragoste fata de patrie si pentru asigurarea stabilitatii", pentru a evita noi alegeri anticipate, care ar putea avea loc in cazul in care alegerea noului presedinte va esua.

Scrutinul anticipat nu va putea fi organizat insa mai devreme de anul viitor, potrivit legii.

Sursa: rNews

Articol citit de 1022 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

gaselnita

da , ma asociez cu ideea in privinta alesului la postul de presedinte ... < acesta va fi unul din afara partidelor politice > ... adica un independent fie el si din Romania ca nu ma supar !

 

Intrebare.....

De ce nu-l propuneti,pentru postul de Presedinte al Moldovei lui Stefan cel Mare,pe unul din Romania ?

Poate pe Marean Vanghele (pe numele sau real )......

Nimeni nu pomeneste numele eroilor nostri

Imediat după ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, la 28 iunie 1940, cateva zeci de tineri de la Liceul de băieti "Vasile Lupu" din orasul Orhei au infiintat gruparea de rezistentă "Majadahonda".

Tinerii au tipărit si imprăstiat prin oras, in special in locurile mai aglomerate: langă sediile NKVD, Comitetului judetean al Partidului Comunist, Comitetului Executiv Sovietic, fluturasi cu următorul continut: "Jos Comunismul", "Romani din toate tările uniti-vă! Căci ceasul eliberării va sosi in ***and!", "Jos călăul Stalin!".

Actiunea cea mai temerară a tinerilor ilegalisti de la Orhei a fost arborarea Tricolorului pe clădirile NKVD, Comitetului judetean al Partidului Comunist, Comitetului Executiv Sovietic si a militiei judetene.

Multi dintre ei au plătit cu viata acest gest de curaj. Din fericire, faptele acestor tineri nu au rămas necunoscute. Doi cercetători de la Orhei, regretatul Petru Bunăcale si Andrei Calcea, au muncit ani intregi adunand informatii si, in 1999, au editat cartea "Osanditi la Nemurire", despre eroii organizatiei "Majadahonda".

Toti rusii care au murit pe pămanturile noastre sunt eroi. Noi le ingrijim mormintele, autoritătile au denumit străzi cu numele lor. Dar despre eroii nostri nimeni nu stie nimic, nimeni nu vorbeste despre ei, nici nu le pomenesc numele. Si nouă ne este foarte dureros.

Cei care s-au făcut vinovati de *** acestor tineri trebuie să răspundă. Ei au comis o crimă. Acesti copii ai nostri nu au comis nicio crimă. Au abordat tricolorul, au difuzat foi volante, au protestat impotriva unei armate, unui regim de ocupatie. Asta nu este o crimă. Ei s-au născut romani, stiau că sunt romani. Si cand au văzut atata bătaie de joc fată de noi, au decis să lupte. Au luptat pentru limba noastră romană si pentru tricolor. Dar NKVD-ul i-a impuscat in secret, pe ascuns. Dacă fratii nostri au fost vinovati, trebuia să-i judece si să-i condamne in mod public. Dar autoritătile sovietice i-au impuscat si nici nu au anuntat despre aceasta rudele.

 

De ce....

De ce nu-l puneti in pozitia de Presedinte al Moldovei lui Stefan cel Mare,pe Marean Vanghele (numele sau adevarat),care acum locuieste,traieste si fura,in Romania ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor