Raport ONU: Romania pare sa fi gazduit inchisori secrete ale CIA

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 16:00
2995 citiri
Raport ONU: Romania pare sa fi gazduit inchisori secrete ale CIA
Foto: Arhiva

Detentia secreta este o forma de tortura, iar SUA au practicat astfel de acte si au trimis suspecti de terorism in tari aliate precum Romania, Polonia sau Thailanda, se arata intr-un raport al ONU.

Raportul ONU privind centrele secrete de detentie a fost coordonat de Manfred Nowak, raportor special al ONU privind tortura, si de Martin Scheinin, raportor special privind terorismul si drepturile omului. Documentul urmeaza sa fie prezentat in martie la Consiliul pentru Drepturile Omulului al Natiunilor Unite.

Documentul ONU atrage atentia ca Statele Unite se numara printre zecile de state care, in ultimii noua ani, au retinut si inchis persoane suspectate de terorism in centre de detentie secrete, ceea ce incalca drepturile fundamentale ale acelor persoane.

"Detentia secreta a luat numeroase forme. CIA si-a creat propriile facilitati secrete de detentie pentru a interoga 'detinuti de mare valoare'. In plus, CIA a cerut partenerilor din tari care nu acorda mare importanta drepturilor omului sa interogheze suspecti in numele sau. Dupa debutul conflictului din Irak si Afganistan, prizonierii au fost trimisi in locuri secrete si privati de dreptul la un proces, la avocat sau la contacte cu familia", subliniaza raportul.

Fosti detinuti le-au relatat anchetatorilor ca au fost supusi la forme de tortura prin care erau obligati sa ramana goi, prin care erau supusi la zgomote foarte puternice sau prin care erau privati de somn. Numerosi suspecti capturati de SUA au fost transferati de CIA, pentru a fi interogati, catre alte state, precum Etiopia, Egipt, Iordania, Maroc, Pakistan sau Siria.

"Se pare ca suspecti au fost trimisi si in tari aliate precum Thailanda, Polonia sau Romania", se mai arata in raport.

In afara de SUA, si tari ca Algeria, China, Egipt, India, Iran, Rusia, Sudan sau Zimbabwe se afla printre statele care tin suspecti sau opozanti in detentie secreta, potrivit documentului.

"La nivel mondial, detentia secreta, motivata de lupta antiterorista, ramane o grava problema", considera, in cadrul studiului, patru anchetatori independenti specializati in drepturile omului, care au analizat, timp de un an, date privind zborurile si au realizat interviuri cu 30 de fosti detinuti.

Victimele au dreptul la despagubiri

Autorii raportului evalueaza ca victimele si familiile lor au dreptul la despagubiri si ca responsabilii pentru astfel de acte ar trebui anchetati in justitie.

"Detentia secreta poate constitui o forma de tortura sau de rele tratamente pentru victime sau familiile lor", se arata in raport, care explica, insa, ca obiectivul real al detentiei secrete este facilitarea si musamalizarea torturii si a altor tratamente inumane si degradante folosite pentru obtinerea de informatii sau pentru a reduce persoanele la tacere.

Documentul ONU reaminteste ca detentia secreta este contrara dreptului international si interzisa privin conventiile de la Geneva. Aceasta masura nu se justifica in nicio circumstanta, cu exceptia starii de urgenta si a conflictului armat.

"In ciuda acestor norme, detentia secreta este practicata in intreaga lume in numele luptei impotriva terorismului", atrage atentia raportul ONU. Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, administratia Bush a declarat "un razboi impotriva terorismului" la nivel mondial si a infiintat centrul de detentia de la Guantanamo si alte astfel de amplasamente unde presupusi membri ai al-Qaeda sunt tinuti departe de tribunalele nationale.

Documentul ONU mentioneaza cu satisfactie ca administratia Obama si-a luat angajamentul de a inchide centrele de detentie ale CIA, dar considera ca sunt necesare explicatii suplimentare privind persoanele retinute de CIA in Irak si Afganistan.

Inca din 2005, din momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale CIA, Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit o asemenea facilitate, dar oficialii de la Bucuresti au negat constant aceste acuzatii. Apoi, in 2007, raportorul Consiliului Europei pe tema inchisorilor CIA , senatorul elvetian Dick Marty, a evidentiat, intr-un raport, ca Romania si Polonia au gazduit astfel de centre.

Cotidianul New York Times a scris in vara anului 2009 ca o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui sase detinuti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#inchisori CIA Romania, #centre detentie SUA Romania, #raport Dick Marty , #stiri externe