Ziare.com

Reconcilierea istorica, in impas: Fatah si Hamas nu cad de acord asupra premierului

de Ana Ilie
Duminica, 12 Iunie 2011, ora 16:24

   

Reconcilierea istorica, in impas: Fatah si Hamas nu cad de acord asupra premierului
Fatah va incerca sa il pastreze pe actualul premier, Salam Fayyad, la carma unui nou guvern, a anuntat un oficial duminica, insa nominalizarea a fost imediat respinsa de Hamas.

Comitetul central al Fatah, condus de presedintele Mahmud Abbas, a cazut de acord, la o intalnire de sambata noaptea, sa il sustina pe Fayyad, informeaza AFP.

Decizia pune capat catorva saptamani de speculatii cu privire la sprijinul acordat lui Fayyad si daca acesta isi va putea pastra functia de conducere a guvernului de tranzitie format din independenti, mandatat de acordul de reconciliere dintre Hamas si fatah, semnat luna trecuta.

Hamas anuntase si anterior ca nu va sustine o candidatura a lui Fayyad, intrucat va sustine o candidatura din Fasia Gaza. Fayyad este nascut in Cisiordania.

Duminica, purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat ca gruparea si-a facut evidenta opozitia fata de candidatura acestuia.

"Nominalizarea lui Salam Fayyad de catre comitetul central al Fatah este o nominalizare facuta de Fatah, si orice sef de guvern trebuie ales prin consens si, nu de catre unul din partide", a spus acesta.

Decizia Fatah vine inaintea ueni intalniri, marti, la Cairo, intre oficiali ai factiunilor palestiniene rivale, cu scopuld e a ajunge la o intelegere cu privire la componenta noului guvern, in acord cu intelegerea de reconciliere.

Conform acestei intelegeri, un guvern de independenti va incepe sa pregateasca alegeri legislative si prezidentiale in decurs de un an de la institutire.

Conducerea palestiniana este supusa presiunilor de a-l pastra pe Fayyad, intr-o miscare menita sa linisteasca donatorii si sa asigure fluxul de fonduri externe.

Comunitatea internationala il apreciaza pe Fayyad, care a lucrat la Banca Mondiala, pentru eforturile depuse pentru a construi institutiile palestiniene si pregatirile pentru statalitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor