Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Recunoasterea statului palestinian - vezi calendarul de negociere propus

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 15:01
1932 citiri
Recunoasterea statului palestinian - vezi calendarul de negociere propus
Foto: The Age.com.au

Presedintele Mahmoud Abbas a facut vineri pasul istoric de a cere la ONU recunoasterea statului Palestina, un demers pe care l-a calificat drept "primavara palestiniana", dar pe care Israelul il considera prematur in lipsa negocierilor directe care sa duca la un proces de pace durabil.

Cererea se afla acum la Consiliul de Securitate.

Aceasta cerere oficiala - vazuta in general mai mult ca un gest simbolic, pentru ca veto-ul americanilor in Consiliul de Securitate e sigur - a starnit aplauze in Adunare in momentul in care liderul palestinian a ridicat documentul, de la inaltimea podiumului, in timpul discursului pe care l-a rostit la a 66-a sesiune anuala a Adunarii Generale a ONU.

A venit timpul pentru o "primavara palestiniana", care sa se alature primaverii arabe in remodelarea Orientului Mijlociu, a spus Abbas. "Poporul meu doreste sa-si exercite dreptul de a se bucura de o viata normala, ca tot restul lumii", a afirmat liderul palestinian.

La randul sau, luand ulterior cuvantul, premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ca palestinienii cauta sa-si faca "un stat fara pace", ignorand preocupari de securitate importante pentru Israel. El a spus ca palestinienii nu sunt inarmati numai cu "sperante si visuri", asa cum a afirmat Abbas in discursul sau, ci si cu "10.000 de rachete si cu rachete Grad furnizate de Iran, ca sa nu mai vorbim de armele letale care vin in continuu catre Gaza", a adaugat premierul israelian.

Netanyahu a aratat ca palestinienii ar trebui sa faca mai intai pace cu Israelul si apoi sa-si obtina statalitatea. Pacea trebuie sa vina odata cu solutia a doua state, prin care se recunoaste statul israelian. Daca se intampla aceasta, Israelul va fi primul care va recunoaste statul palestinian, a asigurat Netanyahu.

Palestinienii au sarbatorit

Intre timp, la Ramallah, in Cisiordania, discursul lui Abbas a fost intampinat cu urale si cantece din partea palestinienilor care, fluturand steaguri, urmareau ce se intampla pe un ecran urias instalat intr-o piata. La scurt timp dupa ce a inmanat scrisoarea oficiala prin care cere aderarea la ONU in calitate de membru cu drepturi depline, Abbas a acuzat Israelul ca nesocoteste pacea si dreptul international si a cerut ONU sa actioneze urgent.

Presedintele american Barack Obama s-a intalnit miercuri cu Abbas intr-o ultima incercare de a-l face sa renunte la controversatul pas. Presedintele american sprijina un stat palestinian, dar a reiterat pozitia cunoscuta a SUA ca Israelul trebuie sa participe la discutii.

Israelul, care considera contraproductiv demersul palestinienilor, a cerut reluarea imediata la negocierilor de pace, chiar la New York, urmand ca ele sa fie continuate la Ramallah si Ierusalim. Negocierile au fost intrerupte anul trecut.

Calendarul de negociere

ONU, Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana - asa-numitul Cvartet pentru Orientul Mijlociu - s-au intalnit vineri dupa-amiaza si au dat publicitatii o declaratie prin care propun Consiliului de Securitate un plan de compromis. Practic, Cvartetul propune un calendar de negociere.

Grupul cheama la o "reuniune pregatitoare" care sa aiba loc in decurs de o luna si al carei scop ar fi sa stabileasca modul in care ar putea fi reluate negocierile de pace intre israelieni si palestinieni. Fiecare parte va trebui apoi sa faca, in termen de trei luni, o propunere cuprinzatoare cu privire la chestiunile teritoriale si de securitate, dupa care ar trebui sa se inregistreze "progrese substantiale in decurs de sase luni". Partile au ragaz sa ajunga la un acord pana cel tarziu la sfarsitul anului 2012.

Consiliul de Securitate urmeaza sa se reuneasca luni pentru noi discutii.

Un veto american in Consiliu poate bloca obtinerea de catre palestinieni a statutului de membru cu drepturi depline, dar Adunarea Generala poate vota o schimbare a statutului palestinienilor, care in prezent sunt "entitate" cu statut de observator si fara drept de vot. Adunarea le-ar putea acorda statut de observator permament, similar cu cel al Vaticanului.

Hamas, celalalt grup politic major palestinian, rival cu Fatahul lui Abbas si care controleaza Fasia Gaza, sustine ca nici cererea la ONU, nici negocierile directe cu Israelul nu le pot oferi palestinienilor "ceea ce cauta". Hamas il acuza pe Abbas ca cerseste la ONU, in loc sa lupte.

Declaratia Cvartetului - despre care se vorbea de mai multe luni - nu detaliaza fondul problemei. Ea se refera la un discurs al lui Obama in care presedintele american propunea negocieri pe baza frontierelor de dinainte de razboiul israeliano-palestinian din 1967, cu schimburi de teritorii reciproc acceptabile. Dar Cvartetul nu abordeaza chestiunea coloniilor israeliene si nici cererea Israelului de a fi considerat statul-natiune al poporului evreu.

In schimb, planul prevede o conferinta internationala la Moscova, pentru accelerarea discutiilor, "atunci cand va veni momentul". Va avea loc si o conferinta a donatorilor pentru Palestina, la o data neprecizata. Miercuri, presedintele Nicolas Sarkozy sugera si el o astfel de conferinta, in Franta, in toamna.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#stat palestinian ONU, #calendar negociere recunoastere stat palestinian , #stiri externe