Referendum pentru marirea pensiilor

Sambata, 23 August 2008, ora 15:15
1200 citiri
Referendum pentru marirea pensiilor

Letonii voteaza sambata in cadrul unui referendum pentru marirea pensiilor, initiativa despre care Guvernul afirma ca risca sa falimenteze sistemul de securitate sociala, in cazul in care va fi aprobata.

Este cel de-al doilea referendum care are loc luna aceasta in Letonia, una dintre tarile baltice si printre cele mai sarace membre ale Uniunii Europene.

Ambele scrutine au intervenit pe fondul nemultumirii fata de coalitia de patru partide aflate la putere din cauza inflatiei, acuzatiilor de coruptie si scaderii cresterii economice, transmite Reuters.

"Nouazeci la suta din cei 468.000 de pensionari ai nostri vor beneficia de masura de marire a pensiilor, daca va fi aprobata prin referendum", a declarat politicianul de opozitie Aigars Shtokenbergs, unul dintre initiatorii votului.

Totusi, un referendum convocat la inceputul lunii august pentru a modifica Constitutia si a permite alegatorilor sa demita Parlamentul prin vot a esuat si nu este sigur ca cel referitor la pensii va avea o participare suficient de mare pentru a fi validat.

Initiatorii referendumului spun ca maririle de pensii pe care le propun vor costa statul 184 milioane de euro, in timp ce Guvernul afirma ca masurile vor costa peste 780 de milioane de euro.

Pentru ca referendumul sa fie validat, este nevoie de o participare de 453.730 de alegatori si ca majoritatea sa sprijine marirea pensiilor. Dupa primele cinci ore de la deschiderea urnelor, doar 8% dintre cei cu drept de vot mersesera la urne. Sectiile de vot se inchid la ora locala si a Romaniei 22.00.

Cele mai mici pensii din Letonia sunt de circa 52 de euro, mult sub cele vest-europene, desi preturile sunt apropiate sau chiar mai mari decat in Occident, din cauza inflatiei.

Guvernul afirma ca a luat masuri pentru cresterea treptata a pensiilor, dar spune ca o crestere brusca ar goli bugetul asigurarilor sociale si ar pune in pericol intregul sistem.

Cresc tensiunile dintre Rusia și o altă țară a fostei Uniuni Sovietice. Un diplomat rus a fost expulzat
Cresc tensiunile dintre Rusia și o altă țară a fostei Uniuni Sovietice. Un diplomat rus a fost expulzat
Letonia a declarat persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei la Riga şi l-a expulzat din ţară, notează dpa. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească...
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
#Letonia, #referendum, #vot, #marire, #pensii , #stiri externe