Republica Moldova si-a amanat drumul spre Europa - vezi ce zic analistii romani

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 15:45
3961 citiri
Republica Moldova si-a amanat drumul spre Europa - vezi ce zic analistii romani
Foto:1235.ro

Politicienii si analistii politici din Romania considera ca Republica Moldova o sa mearga in continuare pe drumul pro-european, in ciuda faptului ca partidele democratice nu au obtinut majoritatea necesara pentru alegerea unui presedinte al tarii de catre Parlamentul moldovean.

Fostul ministru de Externe, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, e de parere ca Moldova isi va continua aproape sigur calea pro-europeana.

"Cred ca trendul crescator al partidelor pro-europene e relevant, ca si cel descrescator al Partidului Comunistilor. Cred ca se va realiza un compromis intre partidele democratice, probabil", a spus Diaconescu.

In opinia sa, o revenire la putere a comunistilor prin intermediul unei aliante cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu va continua sa creeze dificulati din punctul de vedere al unei atitudini fata de Europa de Vest si fata de Romania si ar insemna ca politica Republicii Moldova ar coincide cu cea a Kievului, unde sunt la putere fore pro-Rusia.

Fostul sef al diplomatiei mai crede si ca Republica Moldova va fi mai degraba pro-europeana decat pro-romaneasca, desi continuarea guvernarii de catre fortele democratice ar insemna ca nu vom avea tensiuni in relatiile Bucuresti-Chisinau.

Drum fara intoarcere

Analistul politic Valentin Stan crede si el ca pentru Republica Moldova nu exista cale de intoarcere din drumul pro-european. El merge chiar mai departe si crede ca si daca ar veni la putere comunistii, populatia e castigata de ideea apropierii de Europa, mai ales datorita faptului ca spatiul comunitar ofera posibilitatea de a calatori liber si mai ales locuri de munca. Pentru Stan, moldovenii sunt interesati de apropierea de Romania mai ales datorita faptului ca cetatenia romana reprezinta un bilet pentru Europa.

"La acest moment, nici nu prea vad cum in Moldova ai putea sa impui o alta tendinta politica, chiar daca ar veni la putere comunistii-majoritatea populatiei e castigata de ideea apropierii de Europa, sa mearga in Europa, sa lucreze in Europa. Moldovenii vor cetatenia romana pentru a beneficia de avantajele liberei circulatii in spatiul comunitar. Formula de apropiere de Europa e valabila chiar daca, prin absurd, vei avea o guvernare exclusiv comunista. Depinde si de cum va vizualiza relatia cu Rusia. Nu cred ca Moldova poate fi scoasa de pe drumul europeana, desi nu va ajunge in Europa institutionala in viitorul previzibil", crede profesorul de relatii internationale.

Referindu-se la relatia Romania-Republica Moldova, Valentin Stan crede ca cel mai important lucru nu e atitudinea Chisinaului fata de Bucuresti, cat atitudinea Bucurestiului fata de Chisinau. El e de parere ca situatia nu se va imbunatati, ba chiar se va inrautati atat timp cat politicienii de la Bucuresti vor vedea in politicienii moldoveni doar agenti electorali care pot aduce voturi la alegerile din Romania.

"Cand oamenii aflati la Putere in Bucuresti vor decide ca integrarea europeana a Republicii Moldova e mai importanta decat voturile de la Bucuresti, atunci situatia se va imbunatati".

Moldova continua proiectul european

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean, e cel mai opimist dintre toti si considera ca societatea moldoveana a dat un semnal european foarte clar.

"Faptul ca AIE a obtinut o majoritate destul de clara arata continuarea proiectului european pentru Moldova. E un semnal bun si, daca se reface alianta, ar permite alegerea presedintelui Parlamentului fara probleme, a unui guvern si a unui prim-ministru fara probleme si e prezumtia pentru alegerea presedintelui-lipsesc doar doua voturi", spune senatorul PSD.

In opinia sa, rezultatele alegerilor indica un singur lucru-continuarea proiectului european necomunist de catre partidele din Alianta pentru Integrare Europeana.

Moldova isi intarzie drumul european

Un alt fost ministru de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, e mai pesimist si crede ca, prin faptul ca partidele democratice moldovene nu au reusit sa obtina cele 61 de mandate necesare alegerii presedintelui, Republica Moldova se departeaza de Uniunea Europeana, dar isi pastreaza totusi orientarea pro-europeana.

"Pentru Romania, inseamna ca un vecin isi intarzie drumul spre Uniunea Europeana. Acest lucru trebuie totusi sa se intample. Nu e numai in avantajul Romaniei, e si in avantajul Republicii Moldova. Sper sa continue ce au inceput", spune Cioroianu.

In opinia sa, prelungirea starii situatiei de provizorat ar fi cauzata de certurile din randurile partidelor pro-europene si de faptul ca orgoliile de partid au stat deasupra interesului national.

Cu toate astea, Cioroianu crede ca PLDM, PDM si PL trebuie sa continue sa guverneze in alianta si ca o alianta PDM-comunisti ar fi cea mai proasta alegere.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri Republica Moldova, #integrare europeana Moldova , #stiri externe