Reuters: Scenarii posibile dupa alegerile din R. Moldova

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 23:31
1860 citiri
Reuters: Scenarii posibile dupa alegerile din R. Moldova

Reuters prezinta scenariile posibile pe scena politica din Republica Moldova, dupa alegerile anticipate de miercuri, la care comunistii au primit 48 de mandate in Parlament, PLDM (Partidul Liberal-Democrat) 18, AMN (Alianta Moldova Noastra) 7, PL (Partidul Liberal) 15 si PDM 13 mandate.

O ampla Coalitie alege noul presedinte

O Coalitie formata din Partid Democrat, care se descrie drept de centru, si trei partide prooccidentale si liberale ar controla 53 de locuri din Parlament, dar este nevoie de 61 pentru alegerea presedintelui. O astfel de alianta ar avea nevoie sa i se alature si o parte dintre cei 48 de comunisti din legislativ.

Gasirea unui candidat de compromis ar ajuta la refacerea stabilitatii. Un nou presedinte ar propune un premier, care ar putea forma o Coalitie de guvernare pentru a lua masuri impotriva crizei economice cu care se confrunta cea mai saraca tara din Europa.

Democratii si liberalii nu reusesc sa formeze o Coalitie

Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, fost comunist, sustine neutralitatea Republicii Moldova, un parteneriat strategic cu Rusia si participarea in Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Aceasta politica nu este, insa, pe placul liberalilor, care vor aderarea la NATO, imbunatatirea relatiilor cu Romania si retragerea din CSI, ceea ce ar infuria Moscova. Lupu spera sa ajunga la un compromis.

Daca niciun presedinte nu va fi ales dupa doua tentative, vor fi convocate noi alegeri anticipate, dar nu mai devreme de anul viitor. In aceasta situatie, impasul politic ar putea agrava criza economica cu care se confrunta tara, dependenta de imprumuturi externe si de banii trimisi de muncitorii emigranti rudelor.

Portite Juridice

Presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, care a avut deja doua mandate la conducerea tarii si nu mai poate candida din nou, a fost ales parlamentar pe listele Partidului Comunistilor.

Potrivit legii moldovene, persoanele care fac parte din Parlament nu au dreptul sa ocupe o alta functie. Astfel, Voronin va trebui sa aleaga intre a fi presedinte si a fi parlamentar.

Opozitia subliniaza ca, daca Voronin isi va ocupa locul in Parlament, presedintia va fi asigurata de noul presedinte al legislativului. Numai 52 de voturi sunt necesare pentru desemnarea presedintelui Parlamentului.

Ca parlamentar, Voronin ar putea deveni liderul comunistilor si chiar ar putea conduce un guvern de Coalitie - indeplinindu-si astfel planul de a ramane in politica. Opozitia nu mai vrea ca el sa mai aiba vreun rol politic.

Impartirea Puterii

Lupu, in varsta de 43 de ani, a fost ministru al Economiei si presedinte al Parlamentului si ar vrea sa devina presedinte, cu conditia ca alianta larga pe care o doreste sa fie formata. El conduce in topul personalitatilor politice preferate de populatie.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat, este considerat un candidat puternic pentru sefia Guvernului.

Mihai Ghimpu, un parlamentar care conduce Partidul Liberal, si fostul primar al Chisinaului Serafim Urechean, seful Aliantei Moldova Noastra, sunt considerati ca avand sanse mari pentru a deveni presedinte al Parlamentului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scenarii electorale Republica Moldova, #Coalitie guvernare Republica Moldova, #alegere presedinte R Moldova , #stiri externe