Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania, intr-un documentar despre focarele separatismului in Europa

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 10:59
3252 citiri
Romania, intr-un documentar despre focarele separatismului in Europa

In prezent, in Europa au loc deopotriva procese de integrare si de separatism. Expertii nu exclud formarea a cel putin zece noi formatiuni statale pe vechiul continent in secolul XXI.

Intr-un documentar despre "focarele separatismului european", jurnalistii de la agentia rusa RIA Novosti scriu despre Transilvania.

In regiunea care, intre 1940 si 1945 a apartinut Ungariei, intre 1919 si 1939 - Romaniei, iar inainte de aceasta a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, ponderea etnicilor maghiari este de 45% din numarul total al locuitorilor, noteaza agentia rusa.

Uniunea pentru renasterea Transilvaniei Ungare, care a fost infiintata in timpul lui Nicolae Ceausescu, a desfasurat deja mai multe plebiscite pe tema autonomiei teritoriale, dintre care ultimul a avut loc la sfarsitul lunii martie 2007 in trei judete.

Maghiarii de aici se pronunta pentru o autonomie maxima fata de Bucuresti si pentru relatii independente cu Budapesta, precizeaza RIA-Novosti.

Insa, unul dintre cele mai importante cazuri de separatism european este Tara Bascilor, din Spania, mai comenteaza agentia rusa.

Potrivit ziaristilor rusi, Tara Bascilor reprezinta exemplul de "separatism traditional" european. In Spania traiesc peste doua milioane de etnici basci, repartizati in trei provincii ale regiunii.

Ei se bucura de un nivel de trai mult mai ridicat decat media spaniola, iar limba basca are statut de limba oficiala. Cu toate astea, partizanii separarii de Spania vor mai mult.

O alta tara inclusa de RIA Novosti in reportajul despre "focarele separatismului european" este Franta, care are o experienta indelungata in combaterea separatismului in Corsica.

In Italia, separatismul se manifesta puternic in zona de nord. Liga Nordului insista pentru transforamrea Italiei intr-o federatie, mai scriu jurnalistii rusi.

Pe lista tarilor cu probleme de separatism este inclusa si Belgia. Aceasta tara se afla in pericol real de a se diviza intre flamanzi si valoni. Flamanzii vorbesc limba olandeza iar valonii vorbesc franceza.

Si Danemarca se confrunta cu probleme de separatism. Pentru a tempera avantul separatistilor din Insulele Feroe, danemarca finanteaza anual teritoriul semiautonom cu 170 milioane de dolari pe an.

Separatismul este prezent si in Elvetia, unde Frontul de eliberare din Jura lupta de peste 30 de ani pentru separarea cantonului Jura de Confederatie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania separatism Europa, #Transilvania separatism focare , #stiri externe