Romania preia presedintia OCEMN

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 09:11
2926 citiri
Romania preia presedintia OCEMN

Romania va prelua incepand de la 1 ianuarie 2011, pentru o perioada de sase luni, Presedintia in Exercitiu (PiE) a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Mandatul precedent pentru PiE a fost exercitat de Republica Elena, iar preluarea formala a acestei calitati de catre Romania a avut loc in cadrul celei de-a 23-a Reuniuni a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe al Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), desfasurata la Salonic pe 26 noiembrie 2010. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la acest eveniment, in calitate de sef al delegatiei Romaniei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externee.

Romania acorda o importanta deosebita OCEMN, in calitate de stat membru fondator al Organizatiei si va face eforturi pentru accentuarea misiunii economice a OCEMN, cu accent asupra politicilor de mediu, energie, cresterea schimburilor economice si a cadrului de investitii intra-regional. Se va acorda o atentie deosebita consolidarii cooperarii in domeniul afacerilor interne, in special combaterea crimei organizate, precum si orientarii pe proiecte si rezultate concrete.

Cooperarea Economica a Marii Negre a fost lansata pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de catre 11 state situate in bazinul Marii Negre, a "Declaratiei de la Istanbul" conform careia statele participante isi propun sa dezvolte o cooperare multilaterala, in scopul accelerarii dezvoltarii economice si sociale si al realizarii unui grad superior de integrare in economia mondiala. Statelor membre fondatoare, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, li s-a alaturat incepand cu aprilie 2004 si Serbia.

La 1 mai 1999, odata cu intrarea in vigoare a Cartei, Cooperarea Economica a Marii Negre a dobandit personalitate juridica internationala, devenind organizatie de sine statatoare, sub numele de Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre.

Au statut de observator la OCEMN Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franta, Germania, Conferinta Cartei Energiei, Black Sea Commission, Comisia Europeana, International Black Sea Club, SUA, Cehia, Croatia, Slovenia, Belarus.

Ungaria, Muntenegru, Marea Britanie, Iordania, Iran, Japonia, Republica Coreea, Comisia Dunarii, Conferinta Regiunilor maritime Periferice Europei, Uniunea Asociatiilor Transportatorilor Rutieri din Regiunea OCEMN (BSEC-URTA) si Reteaua Universitatilor Marii Negre detin statutul de partener pentru dialog sectorial cu OCEMN.

Alte organizatii si institutii internationale, printre care OSCE, Consiliul Europei, OECD, CEE/ONU, PNUD, ONUDI, FAO, OMC, OIM, BERD, BEI si Banca Mondiala sprijina activitatile OCEMN.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania presedinte OCEMN, #romania presedintie ocemn , #stiri externe