Ziare.com

Romania trece la a doua etapa pentru aderarea la spatiul Schengen

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 15:25

   

Romania trece la a doua etapa pentru aderarea la spatiul Schengen
Romania prezinta, vineri, la Bruxelles, raspunsul la chestionarul Schengen, un document complex ce contine 250 de intrebari vizand toate domeniile acquis-ului Schengen, moment care marcheaza trecerea la cea de-a doua etapa in procesul de aderare la acest spatiu.

Romania a transmis la inceputul lunii noiembrie raspunsul oficial la chestionarul Schengen, a doua etapa a procesului de evaluare Schengen, dupa transmiterea declaratiei de pregatire privind aderarea la spatiul Schengen.

Chestionarul Schengen este, potrivit unor surse oficiale din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, un document comprehensiv, care, prin intermediul raspunsurilor la cele aproximativ 250 de intrebari, abordeaza toate domeniile care se circumscriu acquis-ului (normelor legislative) Schengen.

Raspunsurile Romaniei la acest chestionar vor fi analizate in cadrul Grupului de lucru pentru Evaluare Schengen, la Bruxelles, iar Romania va prezenta aceste raspunsuri in cadrul reuniunii de vineri, informeaza NewsIn.

Urmatoarea etapa a procesului de evaluare Schengen va fi demararea vizitelor de evaluare in Romania, cu ocazia carora echipele de experti din statele membre Schengen vor analiza stadiul implementarii acquis-ului Schengen in mod practic, in teren.

Aceste vizite vor fi organizate, incepand cu luna martie a anului 2009, in urmatoarele domenii: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul de Informare Schengen).

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen si are un calendar al aderarii la spatiul Schengen care cuprinde termene si proiecte ce se refera la indeplinirea conditiilor necesare atingerii acestui obiectiv.

Finantarea proiectelor ce trebuie realizate se va face cu fonduri de la Guvern, cu fonduri PHARE si din facilitatea Schengen.

Printre avantajele aderarii Romaniei la spatiul Schenghen se numara asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor si libera circulatie a fortei de munca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1571 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor