Rromii din Franta se tem de o extindere a "valului de rasism" din Italia

Sambata, 09 August 2008, ora 16:02
1371 citiri
Rromii din Franta se tem de o extindere a "valului de rasism" din Italia

Rromii, care reprezinta cea mai numeroase minoritate din Europa, numarand 10 milioane de membri, se tem de o extindere si in Franta a "valului de rasism" pe care il denunta in Italia si cer o politica adevarata la nivel european in ceea ce ii priveste.

"Luptam in permanenta impotriva unor prejudecati foarte vechi, in special impotriva asimilarii rromilor cu hoti sau criminali; ceea ce se intampla in Italia este un pas imens inapoi", considera Saimir Mile, presedintele organizatiei Vocea Romilor, relateaza AFP.

Franta numara 400.000 de persoane inregistrate ca "nomazi si romi".

Guvernul italian a lansat operatiuni de identificare in taberele de nomazi, unde rromii - in numar de 140.000 in Italia - sunt amprentati si trebuie sa completeze formulare in care trebuie sa isi treaca etnia si religia.

Michele Mezard, purtatoare de cuvant a asociatiei Romeurope, afirma ca exista motive de teama ca "valul de rasism italian" s-ar putea extinde si "in randul opiniei publice franceze, foarte prost informata si care continua sa vehiculeze cele mai grave prejudecati".

Asociatiile sunt ingrijorate in special de strangerea de date privind aceasta categorie etnica, ce a reprezentat o proportie importanta din expulzarile imigrantilor in anul 2007. Din totalul de 23.150 de persoane expulzate din Franta, peste 2.270 au fost romani si 810 bulgari, majoritatea rromi.

"Se strang date, in unele cazuri politia face fotografii, au existat chiar si prelevari de probe ADN si toate acestea trec neobservate", subliniaza Mezard.

Desi Romeurope saluta cele cateva proiecte de integrare implementate in Franta, asociatia subliniaza ca acest aspect este o "exceptie".

Ion Rinu, in varsta de 54 de ani, locuieste in cea mai mare tabara din Franta, la Saint-Ouen, in apropiere de Paris, de unde pana la sfarsitul lunii august vor fi evacuati peste 630 de rromi.

"In Franta, la fel ca si in Italia, suntem tapi ispasitori", a declarat acest tata de familie roman. "Am fost obligati sa devenim sedentari de secole, iar in prezent ne obliga sa fim nomazi din ce in ce mai saraci, alungati din oras in oras", a adaugat el. Peste 90% din populatia rroma din lume este sedentara.

Organizatia Medecins du Monde subliniaza ca "numeroasele discriminari, atat din Italia, cat si din alte state membre, nu trebuie sa mai fie trecute sub tacere" si apreciaza ca aceste populatii vulnerabile au "un statut exceptional" in Uniunea Europeana.

Romeurope cere o directiva europeana privind drepturile rromilor si "o politica adevarata de primire la nivel european", a explicat Mezard.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in 1 ianuarie 2007, rromii din cele doua tari au, teoretic, dreptul sa circule liber, dar in Franta, dupa trei luni de sedere, ei trebuie sa demonstreze ca au un loc de munca sau mijloace suficiente de trai. In caz contrar, ei sunt expulzati.

In Romania traiesc peste doua milioane de rromi, iar in Bulgaria 800.000. La origine, romii au fost un popor migrator, ai caror stramosi au plecat din India la inceputul secolului al XI-lea si au fost capturati si vanduti ca sclavi in Asia, inainte de a se raspandi in Europa si in restul lumii, reaminteste AFP.

Aceasta comunitate cere si recunoasterea unui "genocid uitat", "Samudaripen", echivalentul rrom pentru Holocaust. Intre 250.000 si 500.00 de rromi, considerati membri ai unei "rase inferioare", au fost exterminati de nazisti si de colaboratorii lor in al Doilea Razboi Mondial.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
#rromi, #nomazi, #Franta, #Italia, #amprentare, #date, #Holocaust, #Uniunea Europeana , #stiri externe