Rusia ameninta Georgia cu un nou razboi

Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 15:04
1840 citiri
Rusia ameninta Georgia cu un nou razboi
Foto: emaramures.ro

Rusia considera ajutorul militar acordat in august provinciei rebele georgiene Osetia de Sud drept "o miscare corecta si pe deplin justificata" si ia in calcul o noua recurgere la forta in viitor.

Rusia nu exclude pe viitor recurgerea din nou la forta in cazul in care va considera ca acest lucru este necesar, a declarat ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, intr-un interviu aparut in ultimul numar al publicatie finlandeze National Defence, preluata duminica de mass-media de la Moscova, informeaza Agerpres.

Dupa tentativa Tbilisi de a prelua, la inceputul lunii august, controlul asupra republicii sale secesioniste, sprijinita puternic de Moscova, Rusia a trimis in ajutor fortelor separatiste sud-osetine tancurile si armata, care au patruns adanc in teritoriul georgian, distrugand infrastructura militara.

Occidentul a condamnat actiunile Kremlinului si a denuntat recurgerea "disproportionata" la forta, exercitand presiuni pentru ca Rusia sa-si retraga trupele din Georgia.

Moscova a lasat insa o parte a militarilor sai din asa-numita forta de mentinere a pacii in Osetia de Sud si Abhazia, cele doua republici separatiste georgiene a caror independenta a recunoscut-o in data de 26 august 2008.

"Operatiunea de constrangere a Georgiei la pace si de demilitarizare a ei a fost singurul raspuns corect si justificat", a subliniat, pentru National Defence, ministrul apararii Anatoli Serdiukov, adaugand: "Pacat ca unii nu au inteles aceasta!"

"Daca va fi nevoie, fortele armate ale Federatiei Ruse sunt pregatite sa reactioneze si pe viitor la fel de operativ si de hotarat", a avertizat seful institutiei de aparare a Moscovei, opinand ca NATO nu va avea de castigat in planul securitatii de pe urma includerii Georgiei in randurile sale.

"In ceea ce priveste Georgia, cu numeroasele ei probleme si cu o conducere militar-politica iresponsabila este greu de imaginat rolul acestei tari in sporirea securitatii colective euroatlantice", a apreciat Anatoli Serdiukov, care, dupa interventia din vara in Georgia, a initiat o reforma de anvergura destinata profesionalizarii armatei ruse.

Dupa razboiul dintre Rusia si Georgia din vara, care a dus la suspendarea cooperarii NATO cu Moscova, unele tari membre ale Aliantei au pus la indoiala necesitatea acceptarii Ucrainei si Georgiei in Organizatie.

SUA insista in privinta includerii celor doua foste republici sovietice in blocul nord-atlantic, pe care acestea il vad ca pe un element de descurajare a oricarei agresiuni din partea Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Rusia amenintare Georgia, #Rusia razboi Georgia , #stiri externe