Rusia are aliati noi, dupa conflictul din Georgia

Joi, 21 August 2008, ora 12:30
2498 citiri
Rusia are aliati noi, dupa conflictul din Georgia

Se pare ca noi aliati ai Rusiei in urma conflictului sunt Siria, Venezuela si Belarusul.

Presedintele sirian Bashar al-Assad urmeaza sa ajunga miercuri in statiunea balneara rusa Soci, pentru a se intalni cu presedintele rus Dmitri Medvedev, la resedinta acestuia pe coasta Marii Negre, la umbra palmierilor de pe riviera Caucazului, informeaza AFP.

Inainte de Assad, la Soci, resedinta prezidentiala aflata la doi pasi de regiunea separatista georgiana Abhazia, fusese invitat marti presedintele Belarusului Belarusului, Aleksandr Lukasenko, considerat de Statele Unite "ultimul dictator din Europa".

Pozitia Damascului este cunoscuta.

"Noi sustinem pe deplin" Rusia in fata "continuarii politicii americane din timpul Razboiului Rece", a declarat Assad intr-un interviu publicat miercuri la Moscova, in care cere Kremlinului sa se indeparteze de occidentali pentru a reveni la vechii prieteni, care are au nevoie de arme rusesti.

In cadrul neintelegerilor cu Occidentul, Rusia "vrea sustinere si este pregatita sa plateasca pentru ea, iar marginalii politicii mari s-au dat peste cap" explica Viktor Kremeniuk, din cadrul Institutului USA-Canada din Moscova.

Marti, presedintele Belarusului, un paria al comunitatii internationale, l-a "asaltat" cu amabilitati pe omologul sau rus.

Interventia militara in Georgia a fost "calma, inteleapta si frumoasa", a spus el, in timp ce tarile NATO vorbeau despre "replica disproportionata" a Moscovei fata de Tbilisi.

In ceea ce-l priveste pe seful de stat venezuelean Hugo Chavez, prieten de mult timp al lui Vladmir Putin si principalul lider socialist antiamerican din America Latina, el a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a invitat flota militara rusa sa vina in Caraibe.

Un anunt plin de consecinte din partea unei tari care si-a intensificat achizitiile de arme, avioane de vanatoare si elicoptere ruse, in conditiile in care occidentalii, cu Statele Unite in frunte, isi anulau in acel moment participarea la exercitiile navale comune cu flota rusa.

Anuntul deplasarii navelor de razboi ruse in regiune, care ar fi o premiera dupa multi ani, a suscitat un raspuns rapida din partea Casei Albe, care a catalogat proiectul drept "curios".

In luna iulie, informatia cu privire posibile statii de alimentare a bombardierelor ruse in Cuba, dezmintita ulterior, a tensionat situatia, in conditiile in care relatiile dintre Moscova si Havana devin din ce in ce mai apropiate.

Pentru Fedor Lukianov, redactor-sef al revistei "Rusia in viata politica globala", criza georgiana "a catalizat schimbarea atmosferei pe plan international", inceputa prin reimpunerea Rusiei, si datorita cresterii pretului petrolului.

Moscova are mare nevoie de acest sprijin pentru ca are probleme in a-l obtine pe cel al tarilor vecine, foste state comuniste, care spun ca se tem ca vor avea in cele din urma aceeasi soarta, potivit analistului.

Insa veritabila schimbare va depinde de hotararea Washingtonului si NATO de a continua confruntarea cu rusii - incerta, pentru ca "Europa nu vrea" - si de atitudinea Chinei, spune Lukianov.

Rusia este izolata, insa ambitia sa nu este de a-si face aliate toate tarile imprevizibile, apreciaza Viktor Kremeniuk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Rusia, #Venezuela, #Belarus, #Siria, #aliati, #conflict, #Georgia , #stiri externe