Rusia avertizeaza in legatura cu sloganurile pro-Romania din Moldova

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 17:52
3195 citiri
Rusia avertizeaza in legatura cu sloganurile pro-Romania din Moldova
Foto: AFP

Rusia a avertizat, joi, atat Romania, cat si Uniunea Europeana in legatura cu utilizarea sloganurilor pro-romane in cadrul revolutiei de la Chisinau, care a crescut tensiunile din Europa de Est.

La randul lor, liderii comunisti din Moldova acuza Romania de interventie in problemele interne ale unui alt stat si de instigare la revolte soldate cu cel putin zeci de raniti si 200 de arestati, potrivit AFP.

Cei de la AFP comenteaza ca Guvernul de la Chisinau "l-a trimis in concediu pe ambasadorul Romaniei in Moldova, Filip Teodorescu", si ca l-a declarat persona non-grata pe motiv ca "activitatile sale sunt incompatibile cu statutul sau".

"Sloganurile de unire cu Romania si steagurile fluturate in timpul revoltelor arata in mod clar ca obiectivul este acela de a distruge suveranitatea Republicii Moldova.

Sper ca atat Uniunea Europeana, cat si autoritatile de la Bucuresti vor lua masuri necesare care sa dea asigurari ca suveranitatea Republicii Moldova nu va fi afectata in niciun fel si ca sloganurile pro-Romania nu au niciun tel ascuns", sustine ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat agentiei de stiri RIA Novosti.

Ingrijorarea liderilor de la Kremlin nu este deloc fara temei. In cadrul demonstratiilor care au avut loc, marti, in fata Parlamentului de la Chisinau in semn de protest fata de fraudarea alegerilor din 5 aprilie, s-a scandat "Noi suntem romani" si s-a arborat steagul Romaniei.

"Vrem sa fim romani si nu suntem lasati", "Traiasca, traiasca si infloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca", "Refuz, rezist, sunt anti-coumnist", "Libertate", "Basarabia, pamant romanesc", "Basarabia e Romania" si "Acelasi sange, aceiasi tara, romani am fost cu totii, odinioara" sunt alte lozinci ce se pare ca au "speriat" Rusia.

Concret, Rusia considera ca protestele din Republica Moldova fac parte dintr-un complot care vizeaza subminarea autoritatii statului moldovean si ca rezultatul recentelor alegeri trebuie respectat, repetarea acestora fiind lipsita de temei. Intr-o declaratie data publicitatii de Ministerul de Externe de la Moscova sunt incriminate "fortele care doresc realipirea Moldovei la Romania".

"Judecand dupa sloganurile din piete si dupa numarul mare de steaguri romanesti din mainile manifestantilor, obiectivul protestelor este de a discredita realizarile obtinute pana acum in vederea intaririi suveranitatii Republicii Moldova", se spune in pozitia oficiala a diplomatiei ruse.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, isi exprima speranta ca "bunul simt va invinge, ordinea constitutionala va fi restabilita si toate fortele politice responsabile vor respecta alegerea exprimata de majoritatea cetatenilor moldoveni". De asemenea, el a declarat ca solicitarea privind repetarea alegerilor legislative din Moldova este lipsita de temei si ca toate tentativele de distrugere a statalitatii Moldovei trebuie prevenite.

"Ceea ce s-a intamplat marti nu poate fi justificat. Organizatorii, aparatorii acestor actiuni au primit condamnare din partea Rusiei si din partea tarilor europene. Este de o importanta principiala nu numai condamnarea a ceea ce s-a intamplat, dar si adoptarea de masuri de prevenire a oricaror tentative de distrugere a statalitatii si a proceselor democratice din Moldova", a spus Lavrov la o conferinta de presa la Moscova.

Cei de la AFP amintesc ca Moldova, cea mai saraca tara din Europa, cu o populatie estimata la 4,3 milioane de persoane, a fost parte a Romaniei dupa primul razboi mondial, pana cand a fost anexata de Uniunea Sovietica, in al doilea razboi mondial. Totodata, agentia de presa franceza comenteaza ca limba oficiala a Republicii Moldova este limba romana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova Romania Rusia, #Rusia avertizeaza Romania, #revolutie Chisinau , #stiri externe