Rusia isi pregateste revansa fata de Occident

Marti, 12 Februarie 2008, ora 16:49
1450 citiri
Rusia isi pregateste revansa fata de Occident

Desi constienta ca nu poate impiedica independenta Kosovo, Rusia va incuraja succesiunea regiunii nordice a provinciei, luandu-si astfel revansa fata de Occident dupa ce a incercat sa bareze calea occidentalilor in Kosovo, cand Rusia a fost nevoita sa dea inapoi, comenteaza Reuters.

Cu noua ani in urma, Rusia a incercat sa bareze calea occidentalilor in Kosovo, dar a fost depasita de situatie si in cele din urma a dat inapoi. Rusia anului 2008, mult mai mai puternica decat in urma cu noua ani, se pregateste pentru o revansa in numele aliatei sale, Serbia, dupa ce albanezii din Kosovo isi vor declara independenta, cel mai probabil duminica, comenteaza Reuters.

In ciuda faptului ca Rusia nu poate impiedica independenta Kosovo, a blocat recunoasterea sa de catre Natiunile Unite si planuieste un atac pe cale juridica ce va ajuta Serbia sa priveze noul stat de regiunea nordica locuita in majoritate de sarbi. Este, pentru Rusia, si ocazia de a raspunde unui afront din 11 iunie 1999.

"Am fost surprinsi in ziua aceea", isi aminteste Milazim Zogiani, un albanez kosovar dintr-un sat de langa principalul aeroport din apropierea capitalei Kosovo, Pristina. "Nu ii asteptam pe rusi. Au venit din senin".

Ca toti albanezii din Kosovo, Zogiani astepta cu nerabdare sosirea celor 45.000 de militari NATO, in timp ce fortele sarbe incepusera sa se retraga, dupa 78 de zile de bombardamente ale Aliatilor, destinate sa puna capat epurarilor etnice comise de acestea.

In loc de militari NATO, Zogiani a vazut o coloana de 200 de rusi patrunzand in aeroport dinspre Bosnia, pentru a ocupa pista inainte sa ajunga trupele aliate, miscare a Rusiei ce nu era prevazuta. Surprinsi, Aliatii s-au intrebat daca a avut loc o lovitura de stat, daca presedintele Boris Eltin, care era bolnav, stie ce se petrece.

Escapa rusa parea o farsa, dar documente confidentiale publicate ulterior au demonstrat ca n-a fost deloc asa. Ministerul de Externe nu stia nimic. Dar Ministerul Apararii, dupa mai multe dezmintiri, a recunoscut ca intentiona sa trimita 10.000 de militari, sa ocupe Mitrovita si sa nu permita NATO sa preia controlul intregulului Kosovo.

"Kosovo ar fi fost practic divizat", daca rusii si-ar fi dus manevra pana la capat, scrie comandantul suprem al NATO Wesley Clark in notele sale din timpul crizei. Daca rusii isi duceau planul pana la capat, interventia NATO in Kosovo "n-ar fi avut aproape niciun rezultat".

La sosirea trupelor britanice, rusii au refuzat sa se miste, declansand un val de apeluri telefonice de criza, in timp ce generalii NATO dezbateau situatia si riscurile pe care le presupuneau diferitele solutii luate in considerare.

Generalul britanic Mike Jackson a refuzat sa incercuiasca pista pe care se aflau rusii, spunandu-i lui Clark: "Domnule, nu incep un al treilea razboi mondial pentru ca asa vreti dumneavoastra". Timp de trei zile, Ungaria, Romania si Bulgaria si-au tinut inchis spatiul aerian pentru aviatia rusa.

In cele din urma, presedintele Bill Clinton a obtinut asigurari de la Eltin ca militarii rusi se vor retrage, iar acestia au parasit aeroportul si lasand in urma doar un mic contingent ca parte din forta de pace a NATO.

Zogiani isi aminteste ca "ulterior rusii au predat combustibilul si lucrurile pe care le-au gasit". "S-au purtat corect cu noi", spune el.

Pentru NATO era esential ca trupele sale sa ajunga primele in Kosovo pentru ca "nu avea temeiul juridic de a nega prezenta rusilor in sector" in baza Rezolutiei 1244, a recunoscut Clark.

Desi au trecut noua ani de atunci, Rezolutia 1244 este inca in vigoare, iar temeiul juridic este din nou subiect de disputa. Rusia afirma ca o misiune UE in Kosovo pentru inlocuirea celei a Natiunilor Unite este ilegala. UE va trimite totusi misiunea, dar nu a reusit sa obtina pentru aceasta sprijinul secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Serbia controleaza deja viata de zi cu zi din zona Mitrovita, iar Occidentul nu prea stie cum ar putea determina regiunea sa ramana sub suveranitatea Kosovo. Sarbii de aici planuiesc sa instituie vineri Adunarea Nationala Sarba, care va respinge independenta in baza Rezolutiei 1244 si va declara ca zona ramane parte a Serbiei.

Din 2007, Rusia lui Vladimir Putin s-a opus constant si ferm politicii Occidentului cu privire la Kosovo, unde a fost tratata candva ca o putere apusa, si nu are niciun motiv evident sa cedeze.

Serbia si-a aratat deja recunostinta vanzand Gazpromului prin incredintare directa compania de stat din domeniul petrolului. Nationalistii spun si ca Serbia ar trebui sa se ofere sa gazduiasca baze militare ruse, pentru a le contracara pe cele ale NATO din Balcani.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
O țară europeană atacă NATO: ”Adevărul despre bombardamentele din 1999 este trecut sub tăcere”
O țară europeană atacă NATO: ”Adevărul despre bombardamentele din 1999 este trecut sub tăcere”
Ministrul sârb de externe şi prim viceprim-ministru, Ivica Dacic, a declarat luni la New York că Serbia este dezamăgită de faptul că ”adevărul despre agresiunea NATO din 1999 asupra...
#Rusia, #Serbia, #Occident, #revansa, #NATO, #Balcani, #Kosovo , #stiri externe