Saakasvili cere Rusiei sa-si retraga oficialii guvernamentali din Osetia

Vineri, 08 August 2008, ora 19:55
1005 citiri
Saakasvili cere Rusiei sa-si retraga oficialii guvernamentali din Osetia

Presedintele georgian Mihail Saakasvili cere Rusiei sa-si retraga oficialii guvernamentali trimisi in regiunea separatista Osetia pentru a ocupa posturi de "ministri", deoarece acestia impiedica eforturile de reconciliere, se arata in discursul prezidential adresat vineri cetatenilor Georgiei.

"In ultimii ani, Osetia de Sud a fost administrata direct de catre Federatia Rusa. Exista ministri in guvernul separatist de la Thinvali care sunt si oficiali ai guvernului rus si care au fost trimisi in misiune in Osetia de Sud", a precizat Saakasvili.

"Cer Rusiei si separatistilor sa-si retraga acesti ministri, ei nu au ce cauta in Osetia de Sud. Nu contribuie la prietenia istorica dintre georgieni si oseti.

Dimpotriva, ei impiedica refacerea relatiilor noastre traditionale. Avem nevoie de mediatori adevarati si oferim Rusiei un rol important in rezolvarea acestui conflict", a solicitat presedintele georgian.

In discursul sau adresat natiunii, Saakasvili a facut apel la toate etniile care traiesc in Georgia: evrei, rusi, oseti, cerandu-le tuturor sa-si uneasca fortele pentru a pune capat "spiralei violentei".

Presedintele georgian a subliniat ca sprijina in continuare planul de pace propus Osetiei de Sud acum trei ani, care presupune autonomie "fara restrictii", cu o structura si guvernare locala in conformitate cu standardele UE, precum si garantii speciale pentru etnicii oseti.

In ce priveste comunitatea internationala, Saakasvili a spus ca "nimeni nu trebuie sa incerce sa prezinte guvernul georgian ca sustinator al violentelor.

De cateva zile purtam convorbiri cu liderii mondiali si le cerem ajutorul pentru oprirea violentelor. Va cerem sprijinul pentru negocieri directe, care sa garanteze statutul autonom al Osetiei de Sud si care sa dea o dimensiune internationala procesului de pace.

Va solicitam de asemenea asistenta in reluarea unui dialog orientat spre rezultate", a spus Saakasvili.

Rusia a trimis vineri intariri in Osetia de Sud, iar Georgia a afirmat ca detine in totalitate controlul asupra capitelei regiunii sale separatiste, Thinvali, si a doborat doua avioane ruse de lupta, transmite AFP.

Moscova a confirmat, in scurt timp, ca a trimis "intariri pentru a veni in ajutorul militarilor din forta de mentinere a pacii din regiune si a contribui la incetarea ostilitatilor", intr-un comunicat al Ministerului rus al Apararii.

Georgia si Rusia vor fi "in stare de razboi" daca se confirma ca trupe si armament rus au intrat in Osetia de Sud, a avertizat secretarul Consiliului National de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia pentru AFP.

Fortele georgiene au incercuit orasul si cel putin 15 civili au fost ucisi in bombardamente, potrivit autoritatilor din Osetia de Sud.

Thinvali a fost "aproape in intregime distrus de numeroasele bombardamente cu artileria grea", a spus comandantul fortelor ruse de mentinere a pacii, generalul Marat Kupahmetov.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Mihail Saakasvili, #Georgia, #Rusia, #razboi, #solicitare, #retragere, #oficiali guvernamentali , #stiri externe