Scandal in Marea Britanie, cauzat de cheltuielile ministrilor si deputatilor

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 19:52
1067 citiri
Scandal in Marea Britanie, cauzat de cheltuielile ministrilor si deputatilor
Foto: Daily Mail

O serie de dezvaluiri despre deconturile generoase obtinute de ministrii si deputatii britanici a fortat guvernul lui Gordon Brown sa promita reformarea sistemului, in contextul in care tara se afla in plina recesiune.

Dupa ministrul de finante, Alistair Darling, si cel al transporturilor, Geoff Hoon, a venit randul ministrului locuintelor, Margaret Beckett, sa fie criticata, in aceasta saptamana, pentru faptul ca a avut trei domicilii platite din banii contribuabililor, potrivit cotidianului Evening Standard.

Desi nu au facut un lucru ilegal, atitudinea acestor ministri care stau in locuinte de serviciu, cer decontarea cheltuielilor pentru domiciliile lor din provincie si inchiriaza casele din Londra unde locuiau inainte sa intre in Guvern, scandalizeaza opinia publica.

Insa nu numai Guvernul, ci intreaga clasa politica din Marea Britanie provoaca indignarea populatiei, intrucat, potrivit unui sondaj Populus, dat publicitatii marti, 27% dintre britanici sunt de parere ca aproape toti deputatii lor abuzeaza de regulile in vigoare, iar 42% ca majoritatea deputatilor fac acest lucru.

Totusi, ministrul de interne, Jacqui Smith (foto), se afla in cea mai delicata pozitie, deoarece face obiectul unei anchete parlamentare. Ea a declarat ca domiciliu principal o camera in apartamentul din Londra al surorii sale si a cerut peste 116.000 de lire (127.992 de euro) pentru un "domiciliu secundar", anume cel in care locuieste familia sa la Redditch, in centrul Angliei.

Suspectata ca a profitat la maximum de sistemul de deconturi, Smith a negat orice actiune de manipulare, subliniind ca isi petrece majoritatea timpului in capitala britanica.

Insa presa descopera in fiecare zi noi informatii despre deconturile pe care le-a primit ministrul, cum ar fi pentru o friptura de 39,99 lire si un sistem de incalzire pentru terasa in valoare de 160 de lire.

In plus, Jacqui Smith a trebuit sa-si prezinte scuze in mod public dupa ce s-a aflat ca a solicitant decont pentru inchirierea a doua filme porno de catre sotul ei. "Este o greseala rusinoasa, (...) dar mi-am prezentat deja scuzele si am indreptat" greseala, a subliniat ministrul marti pentru postul de radio BBC Four, excluzand insa, in acelasi timp, o posibila demisie.

"Recunoastem faptul ca exista o lipsa de incredere din partea publicului, oamenii sunt ingrijorati de situatie si este de inteles, deci vom schimba regulile", a anuntat luni ministrul pentru relatiile cu Parlamentul, Harriet Harman, care a promis refomarea sistemului.

In mod paradoxal, aceste informatii au fost date publicitatii in urma unui efort pentru mai mare transparenta, la care deputatii au fost constransi de catre justitie.

O societate privata a fost angajata pentru a scana notele de plata decontate de catre deputati de mai multi ani si le va compila pentru ca acestea sa fie publicate la sfarsitul sesiunii parlamentare, insa dupa ce vor fi fost retrase datele prea personale.

Totusi, CD-ul care continea aceste informatii pare sa fi ajuns in posesia presei. Cotidianul britanic The Times a anuntat ca un om de afaceri i-a oferit aceste informatii in schimbul sumei de 300.000 de lire (331.000 de euro).

Alte publicatii au filtrat informatiile, preferand sa nu le publice pe cele mai scandaloase.

"Starea de spirit s-a deteriorat in mod periculos, in contextul in care fantomele cheltuielilor deputatilor si dispretul publicului cresc cu fiecare noua infomatrie", a avertizat un editorialist de la cotidianul tabloid de stanga Daily Mirror.

Deputatii britanici primesc un salariu anual de 63.291 de lire (69.830 de euro) si pot obtine rambursarea sumelor de bani platite pentru biroul lor, calatoriile si un domiciliu secundar.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#cheltuieli ministrii britanici, #deconturi deputati britanici, #scandal cheltuieli Anglia , #stiri externe