Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Scheffer spera ca Macedonia va adera la NATO in iulie

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 17:00
677 citiri
Scheffer spera ca Macedonia va adera la NATO in iulie

Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a cerut autoritatilor macedonene, luni, la Skopje, sa isi rezolve divergentele cu Grecia pentru a putea adera la Alianta Nord-Atlantica la inceputul lunii iulie, in acelasi timp cu Albania si Croatia, transmite AFP.

"Ceea ce mi-ar placea este ca in 9 iulie, cand Albania si Croatia vor semna protocolul de aderare la NATO, sa avem la masa o a treia natiune, a dumneavoastra", a declarat de Hoop Scheffer in cadrul vizitei sale la Skopje.

Secretarul general al NATO a cerut autoritatilor macedonene sa incerce sa gaseasca o solutie in problema numelui tarii pana la aceasta data dupa ce la summit-ul NATO de la Bucutresti, Grecia a blocat aderarea Macedoniei, careia ii cere sa isi schimbe denumirea oficiala, despre care grecii considera ca face parte din patrimoniul lor istoric.

Esecul de la summitul NATO a agravat criza politica din Macedonia, unde Parlamentul a fost dizolvat si au fost convocate alegeri legislative pentru 1 iunie.

"Macedonia este in continuare decisa sa devina membra NATO (...), dar nu este gata sa faca acest lucru cu pretul propriei destabilizari", a declarat la randul sau presedintele macedonean intr-un comunicat dat publicitatii dupa intalnirea cu secretarul general al NATO.

Scheffer s-a intalnit si cu premierul macedonean Nikola Gruevski, cu ministrul de externe Antonio Milososki si al apararii Lazar Elenovski.

Macedonia a aderat la ONU in 1993, sub denumirea provizorie de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#NATO, #summit, #Macedonia, #aderare, #Scheffer, #secretar , #stiri externe