Secretele aritmeticii aztece, decodate

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 17:28
2219 citiri
Secretele aritmeticii aztece, decodate

Un studiu recent dezvaluie ca populatia azteca folosea propria aritmetica specializata pentru a contoriza taxele si impozitele care erau platite pentru terenuri. O echipa de cercetatorii a reusit recent sa decodeze aceasta aritmetica, anunta National Geographic.

Autoritatile aztece consemnau in detaliu propritatile detinute de fiecare familie in parte, pentru a le putea impozita in mod corespunzator.

Suprafata fiecarei parcele era calculata utilizandu-se o serie de cinci algoritmi, unul dintre acestia fiind folosit, ca o stranie coincidenta, si de sumerieni.

Aritmetica azteca cuprindea simboluri fractionare precum inimile, mainile sau sagetile, care par neobisnuite pentru ochii moderni. Insa, pentru azteci aceste simboluri erau cu atat mai familiare cu cat tineau de corpul uman, afirma studiul.

Studiind consemnarile antice din Tepetlaoztoc, o echipa de cercetatori a reusit sa descifreze ecuatiile si fractiile complicate pe care oficialii azteci le utilizau pentru a determina suprafetele exacte ale terenurilor pentru care contribuabilii acelor vremuri trebuia sa plateasca impozit.

Specialistii au analizat doua astfel de codexuri, datand din 1540-1544 i.H.

Pe cele doua documente au fost consemnate toate gospodariile si numarul membrilor acestora, suprafata de pamant detinuta si chiar si tipul solului (pietros, nisipos sau "pamant galben").

"Textele antice erau extrem de detaliate si bine organizate, deoarece proprietarii trebuia, adesea, sa plateasca un tribut in functie de valoarea posesiilor lor", a explicat Maria del Carmen Jorge y Jorge de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexico City.

Aztecii insemnau insa numai suprafata totala a fiecarei parcele si lungimea celor patru laturi ale perimetrului, a precizat cercetatoarea.

De pilda, unitatea primara de masura pentru calcularea dimensiunilor unui teren era distanta dintre pamant si varful degetelor bratului drept ridicat al unui adult - aproximativ 2,5 m.

Descoperirile lui Jorge y Jorge si B.J. Williams, de la University of Wisconsin-Rock County, au fost publicate in editia din aceasta saptamana a revistei Science.

Michael Smith, arheolog expert aztec la Universitatea de Stat din Arizona, s-a aratat impresionat de acest studiu.

"Avem impresia ca societatile antice erau dominate de religie. Da, religia era importanta, insa ei erau totodata oameni practici care faceau lucruri foarte practice", a declarat el pentru National Geographic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cercetatorii, #au descoperit, #secretele aritmeticii aztece , #stiri externe