Serbia vrea ca UE sa elimine vizele pentru locuitorii Kosovo

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 20:21
1024 citiri
Serbia vrea ca UE sa elimine vizele pentru locuitorii Kosovo

Presedintele sarb Boris Tadici a salutat luni decizia UE de a elimina vizele pentru cetatenii din Serbia, Macedonia si Muntenegru, incepand cu 19 decembrie, dar si-a exprimat dorinta ca acest gest sa fie extins si la Kosovo, care "ramane o provincie sarba", relateaza AFP.

"Kosovo este o provincie sarba si nu exista o schimbare a pozitiei noastre. Dorim ca toti oamenii care traiesc in Kosovo, albanezi si sarbi, sa beneficieze de aceasta eliminare a vizelor si vom face tot ce este posibil pentru aceasta", a spus Tadici intr-o conferinta de presa, desfasurata la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

"Oamenii care locuiesc in Kosovo sunt cetatenii Serbiei", a insistat el.

La randul sau, comisarul european pentru extindere, Olii Rehn, a declarat ca nu trebuie "amestecata problema Kosovo cu problema eliminarii vizelor".

Incepand cu 19 decembrie, cetatenii din Serbia, Macedonia si Muntenegru se vor putea deplasa in tarile UE fara vize. Cele trei state au indeplinit conditiile fixate de Bruxelles: emiterea pasapoartelor biometrice, intarirea controalelor la frontiere si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, a apreciat UE.

In schimb, ale doua tari din Balcani nu au fost vizate de aceasta decizie, Albania si Bosnia-Hertegovina, in lipsa progreselor concrete in special in ceea ce priveste pasapoartele biometrice. Kosovo, care si-a proclamat unilateral independenta, nu este, de asemenea, inclus in decizia UE.

Autoitatile de la Pristina si-au proclamat independenta la 17 februarie 2008. Belgradul, care considera Kosovo drepta una dintre provinciile sale, a obtinut de la Adunarea Generala a Natiunilor Unite acordul pentru ca asupra legalitatii acestei independente sa se pronunte, incepand de marti, Curtea Internationala de Justitie (CIJ). Avizul CIJ nu are caracter de constrangere.

Independenta Kosovo a fost recunoscuta pana acum de 63 de tari, printre care Statele Unite, dar nu si de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
După ce a condamnat miercuri, 17 aprilie, "unda verde" dată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru aderarea Kosovo la Consiliul Europei, Serbia a anunţat un exerciţiu militar de...
Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
În timp ce sculptorul Agon Qosa făcea ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair, el se gândea la ceea ce a făcut fostul premier britanic pentru Kosovo în urmă cu un sfert de secol....
#boris tadici, #Kosovo, #eliminare vize Kosovo, #vize UE , #stiri externe