Serviciile canadiene, implicate in torturarea unor compatrioti in Siria si Egipt

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 11:45
688 citiri
Serviciile canadiene, implicate in torturarea unor compatrioti in Siria si Egipt
Judecatorul Frank Iacobucci

Serviciile de securitate canadiene au fost de vina "indirect" de torturile la care au fost supusi trei canadieni de origine araba, suspectati de terorism si inchisi in Siria si Egipt intre anii 2001-2004.

Aceste sunt concluziile la care au ajuns membrii unei comisii de ancheta, infiintata in urma cu doi ani, care au investigat cazurile lui Abdullah Almalki, Ahmad Abou-Elmaati si Muayyed Nureddin, originari din Siria, Kuwait, respectiv Irak, inchisi in Siria sau Egipt, relateaza AFP citat de Newsin.

Cei trei sustin ca au fost inchisi, interogati si torturati pe baza informatiilor furnizate de autoritatile canadiene, care ii acuzau de legaturi cu terorismul.

Judecatorul Frank Iacobucci, care a condus ancheta, a conchis ca celor trei persoane li s-au aplicat tratamente "echivalente cu tortura, dupa criteriile Conventiei ONU asupra torturii". "Tortura este o practica periculoasa fata de care o persoana nu se poate apara. Nu o putem tolera, in calitate de societate civila", a declarat el, la o conferinta de presa.

Iacobucci, care trebuia doar sa se pronunte cu privire la responsabilitatea autoritatilor canadiene, a declarat ca niciun oficial canadian nu poate fi considerat "direct" responsabil pentru abuzurile la care au fost supusi cei trei, insa a spus ca, in cazul lui Almalki si Elmaati, aceste tratamente "au rezultat indirect" din actiunile serviciilor de informatii canadiene si ale politiei federale, in special prin transmiterea de informatii.

In cazul lui Nureddin, judecatorul considera ca transmiterea de informatii de catre oficialii canadieni "a contribuit clar la detentia si tortura la care a fost supus.

Cele trei persoane au cerut prezentarea unor scuze oficiale, spunand ca raportul anchetei confirma marturiile lor.

Nureddin, geolog de origine irakiana, a fost arestat in Siria in decembrie 2003 si inchis timp de o luna, Elmaati, sofer de camion, a fost arestat in Siria, apoi transferat in Egipt, fiind inchis mai mult de un an.

Judecatorul Iacobucci a declarat ca nu a gasit nicio dovada ca oficiali canadieni "au incercat sa faca si altceva in afara de a-si exercita" meseria, insa a subliniat existenta unor "lacune" in procedurile Serviciului canadian de informatii pentru securitate (SCRS) si ale Jandarmeriei regale a Canadei (GRC). El a vorbit si despre "greselile" facute de Ministerul de Externe in ceea ce priveste serviciile consulare oferite lui Elmaati si Almalki.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#Canada, #servicii secrete, #Frank Iacobucci, #tortura, #Siria, #Egipt , #stiri externe