Serviciu de informatii dizolvat, dupa moartea suspecta a unui procuror

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 08:37
5497 citiri
Serviciu de informatii dizolvat, dupa moartea suspecta a unui procuror
Foto: Twitter/Cristina Kirchner

Presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a anuntat, luni, dizolvarea SI, principalul serviciu de informatii al Agentinei, dupa ce a ridicat semne de intrebare asupra unora dintre agentii sai in legatura cu moartea procurorului Alberto Nisman.

SI va fi inlocuit de Agentia federala de informatii, a transmis presedintele, acuzat de procurorul disparut in circumstante misterioase ca a impiedicat ancheta privind atentatul asupra asociatiei evreiesti AMIA (soldat cu 85 de morti in 1994).

Liderii noii structuri vor fi numiti de Executiv si Parlament, a precizat liderul argentinian.

In decembrie, Cristina Kirchner a concediat trei dintre principalii lideri ai SI, suspectati de dezertare si lipsa de loialitate, un seism in lumea informatiilor.

Obisnuita cu interventii televizate, a fost prima data de la inceputul cazului cand Kirchner, acuzata de procurorul Nisman ca a impiedicat ancheta pentru a proteja Iranul, s-a exprimat in fata camerelor de luat vederi.

Pana in prezent, Kirchner s-a exprimat in scris, pe contul sau de Facebook. In ultimul sau mesaj, ea isi exprima indoiala cu privire la sinuciderea lui Nisman si denunta un complot al unor fosti agenti ai serviciilor de informatii.

Moment istoric pentru Argentina: si-a platit toate datoriile de dupa falimentul din 2001

"Sinuciderea (sunt convinsa de acest lucru) nu a fost o sinucidere (...) L-au utilizat cat a fost in viata si apoi, cand n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist si groaznic", a scris ea.

Alberto Nisman, in varsta de 51 de ani, se ocupa de zece ani de ancheta privind atentatul impotriva asociatiei evreiesti AMIA din 1994. El a fost gasit mort duminica in apartamentul sau din Buenos Aires.

La 14 ianuarie, Alberto Nisman a auzat Guvernul ca protejeaza Iranul de orice acuzatie in ancheta privind atentatul impotriva AMIA, pentru a negocia contracte comerciale.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Cristina Kirchner dizolva serviciul informatii, #Cristina Kirchner scandal procuror, #presedinte Argentina procuror mort , #stiri externe