Si macedonenii voteaza duminica

Duminica, 01 Iunie 2008, ora 07:36
816 citiri
Si macedonenii voteaza duminica

Dupa o campanie electorala marcata de incidente violente duminica au loc in Macedonia alegerile legislative anticipate.

Circa 1.7 milioane de alegatori sunt chemati sa aleaga dintre 1.540 de candidati pe cei 120 de deputati ai lor. Birourile de vot urmeaza sa se deschida la 7.00 /5.00 GMT/ si sa se inchida la 19.00 /17.00 GMT/, transmite Reuters.

In ajunul scrutinului, misiunile diplomatice ale Statelor Unite si Uniunii Europene /UE/ au chemat la alegeri "libere de orice intimidare si in acord cu normele international".

Masurile de securitate au fost intarite dupa violente incidente in timpul campaniei electorale in vestul tarii unde albanezii sunt majoritari.

Pe intreg teritoriul, ei reprezinta circa 25 la suta din aproximativ 2 milioane de locuitori.

Autoritatile au anuntat instituirea unui dispozitiv de securitate denumit "toleranta Zero", pentru a impiedica orice act de violenta in ziua scrutinului.

Presedintele Branko Crvenkovski a lansat un apel la calm, incurajandu-i pe alegatori sa se duca masiv la urne.

Esecul Macedoniei in ambitiile sale de a intra in NATO la summit-ul de la Bucuresti la inceputul lunii aprilie dupa un veto grec ca urmare a contenciosului cu Skopje asupra numelui fostei republici iugoslave l-a facut pe primul ministru, al carui mandat expira, Nikola Gruevski sa convoace alegeri anticipate.

Partidul conservator al lui Gruevski VMRO-DPMNE, creditat cu peste 30 la suta din intentiile de vot, spera sa atinga majoritatea absoluta, pentru a pune in practica reformele cerute de Bruxelles inaintea negocierilor de aderare la UE.

El spera de asemenea sa reduca astfel influenta Partidului democratic albanez /DPA/, partener al lui VMRO-DPMNE in precedenta coalitie guvernamentala.

"Duminica aceasta avem o mare oportunitate. Daca alegerile se vor desfasura corect si democratic, fara incidente, fara probleme, vom ajuta Macedonia sa mearga mai departe", a declarat Gruevski.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
#Macedonia, #alegeri, #legislative, #anticipate, #summit, #NATO, #Grecia, #nume , #stiri externe