SIDA este de neinvins si dupa 25 de ani

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 18:50
2611 citiri
SIDA este de neinvins si dupa 25 de ani

SIDA condamna odata la moarte. Un sfert de secol cu peste 180.000 de articole stiintifice mai tarziu, cocktailurile de medicamente fac din ea o boala cronica, iar terapia genetica promite, dar numai intr-un viitor incert.

De la sfarsitul anilor '80, tratamentele au prelungit cu 3.000.000 de ani numai viata americanilor infectati. Totusi, obtinerea unui vaccin pentru vindecarea completa pare mai departe ca niciodata.

"A venit oare timpul sa renuntam la cautarea unui vaccin impotriva SIDA? Dupa 25 de ani si miliarde de lire sterline cheltuite, oamenii de stiinta de prima mana sunt obligati sa-si puna aceasta intrebare". Asa incepe un recent articol din "The Independent".

Un pesimism acut, continua jurnalistii britanici, a invaluit in ultima vreme comunitatea stiintifica internationala anti-HIV, virus izolat in 1983 de Luc Montagnier. Si asta dupa esecul testarii, la finele lui 2007, a unui vaccin ce adunase multe sperante, dezvoltat de compania Merck. Alti cercetatori nu lasa insa armele jos.

500 de milioane de dolari/an pentru vaccinuri

Institutul National de Boli Infectioase din SUA (NIAID), unul dintre cele mai importante centre de operatiuni impotriva SIDA, cheltuieste peste 500 de milioane de dolari pe an pe vaccinuri, desi grupurile de presiune cer ca fondurile sa fie redirectionate spre alte forme de prevenire.

Anthony Fauci, directorul NIAID, sustine ca nu este timpul sa se puna capat cautarii unui vaccin care sa sugrume ceea ce a ucis in lume 26 de milioane de oameni si a infectat alte circa 40 de milioane.

Prototipurile de vaccinuri de pana acum, care par sa dea rezultate la maimutele modificate genetic si infectate cu virus artificial, modelul animal cu cele mai multe sperante, nu fac insa treaba cand sunt administrate pacientilor voluntari, continua articolul din "The Independent".

Publicatia britanica a sondat printre 35 de cercetatori din Marea Britanie si din SUA. Aproape doua treimi au afirmat ca un vaccin nu va fi dezvoltat in urmatorii zece ani, altii il vad doar peste 20 de ani, in timp ce o minoritate substantiala este convinsa ca nu va aparea niciodata. Pana si cele mai eficiente medicamente dezvoltate pana acum nu pot inlatura HIV din toate "colturile" din organism.

Virusul evolueaza de un milion de ori mai repede decat celulele sistemului imunitar

Dupa ani de tratamente agresive, virusul isi gaseste inca numeroase locuri, cel mai important fiind stomacul. Aici produce mare parte din paguba, tintind celulele vitale pentru sistemul imunitar, care raman infectate chiar daca pacientul traieste o viata aparent normala. In plus, virusul poate evolua de un milion de ori mai repede decat celulele sistemului imunitar infectate, realizand mutatii.

Astazi, multi pacienti pot sa tina infectia in frau cu un cocktail de medicamente numit "terapie antiretrovirala" (ARV), ce reduce cantitatea de virus din sange. Dar si in acest caz, el ramane in tesuturile stomacului, infectand alte celule imunitare din sange.

"Se poate sa nu eradicam niciodata in intregime virusul din corp, chiar daca pacientii se simt bine", s-a pronuntat atunci Anthony Fauci, directorul NIAID, cel care a condus cercetarea. "Pacientii folosesc trei medicamente diferite ce tintesc trei proteine HIV distincte in acelasi timp", explica cercetatorul Steve Elledge, de la Harvard Medical School, la inceputul lui februarie, pe sciencecentralnews.com.

Dar pana si aceasta strategie a esuat: "Exista deja virusuri rezistente la medicamente si, in plus, pacientii intampina numeroase probleme si efecte secundare din cauza combinarii medicamentelor".

Solutia, intr-un viitor indepartat

"La mijlocul anilor '80, cand exista un singur medicament disponibil, diagnosticul de SIDA era o sentinta la moarte. La mijlocul anilor '90, o data cu inhibitorii de proteaza si cu inhibitorii non-nucleozidici, boala s-a transformat dintr-una acuta intr-una mai cronica.

Durata de viata a pacientilor a crescut considerabil. Avem acum pacienti care fac terapie de 15 ani", afirma cercetatorul Manos Perros.

O tehnica ce ar putea avea succes, intr-un viitor destul de indepartat insa, o reprezinta altoirea genelor prin terapia cu celule stem, desi se afla inca in pruncie, solutie sustinuta de David Baltimore, presedintele Asociatiei Americane pentru Progresul stiintei, la mijlocul lui februarie.

"Este o mare provocare, deoarece, pentru a controla imunologic HIV, comunitatea stiintifica trebuie sa invinga natura, sa faca ceva ce natura, cu avantajul ei de patru miliarde de ani de evolutie, nu a reusit pana acum", a atras el atentia, citat de BBC, adaugand ca HIV a gasit cai de a pacali complet sistemul nostru imunitar.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#hiv, #sida, #terapii, #metode revolutionare , #stiri externe