Smirnov ameninta cu introducerea regimului de vize pentru R. Moldova

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 17:09
1424 citiri
Smirnov ameninta cu introducerea regimului de vize pentru R. Moldova

Liderul transnistrean Igor Smirnov a spus marti ca Tiraspolul ar putea introduce regimul de vize pentru R. Moldova, daca autoritatile moldovene vor confisca pasapoartele locuitorilor Transnistriei care nu au trecut domiciliul in R. Moldova, relateaza Novii Reghion.

Smirnov s-a intalnit marti cu reprezentantul special al presedintelui in exercitiu al OSCE, Haralampos Hristopulos, cu seful misiunii OSCE in R. Moldova, ambasadorul Philip Remler, precum si cu alti reprezentanti ai organizatiei. In timpul intrevederii, care s-a desfasurat la Tirapol, el i-a anuntat ca este ingrijorat de cazurile de confiscare in R. Moldova a pasapoartelor rusesti si ucrainene apartinand locuitorilor Transnistriei.

"Va previn, drept raspuns vom introduce regimul de vize pentru cetatenii moldoveni. Sunt de acord ca este salbaticie, dar ce sa facem?", a spus Igor Smirnov.

Reprezentantii Transnistriei din Comisia Unificata de Control (CUC) au propus saptamana trecuta reprezentantilor R. Moldova solutionarea chestiunii legate de deplasarea locuitorilor Transnistriei care au cetatenie rusa si ucraineana pe teritoriul Republcii Moldova.

Potrivit lui Smirnov, "nu inspira optimism nici declaratiile autoritatilor moldovene ca incepand cu 1 ianuarie ar putea intra in vigoare legea Republicii Moldova privind necesitatea efectuarii platilor de catre agentii economici transnistreni la bugetul moldovean".

"Acesta reprezinta deja o destabilizare. Aducem la cunostinta acest fapt tuturor mediatorilor. Cred ca nimeni nu are nevoie de destabilizare", a subliniat liderul transnistrean la intrevederea cu reprezentantii OSCE.

De asemenea, in timpul intrevederii au fost discutate rezultatele cooperarii celor doua parti. In opinia lui Smirnov, in acest sens "nu s-au facut mari progrese, ceea ce este legat, in special, de procesele interne din R. Moldova, insa totusi se poate vorbi si de unele rezultate".

"A fost organizat un seminar privind cooperarea fortelor de ordine ale Transnistriei si Republicii Moldova, precum si cateva intrevederi la Viena. Bineinteles, inca mai avem de lucru", a precizat el.

In acelasi timp, Smirnov a subliniat ca in prezent nu exista o alternativa la negocieri, "insa organizarea negocierilor doar pentru desfasuarea acestora nu rezolva problemele. Sunt necesare garantii ca toate acordurile dintre parti intr-adevar vor fi puse in aplicare si vor fi viabile", a spus liderul de la Tiraspol.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Igor Smirnov aminitari, #vize Republica Moldova, #Philip Remler , #stiri externe