Solana s-a intalnit cu Lukasenko la Belarus

Joi, 19 Februarie 2009, ora 14:44
864 citiri
Solana s-a intalnit cu Lukasenko la Belarus

Seful diplomatiei europene, Javier Solana, care efectueaza prima sa vizita la Minsk, s-a intalnit joi cu presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko.

Aceasta reprezinta inca un indiciu al incalzirii relatiilor dintre Uniunea Europeana si fosta republica sovietica, informeaza AFP, citat de NewsIn.

"Nu trebuie sa existe targuri in dezvoltarea relatiilor politice dintre Belarus si Uniunea Europeana", a declarat Lukasenko.

Solana se afla pentru prima oara in Belarus, fosta republica sovietica pe care Statele Unite o considera "ultima dictatura din Europa". Solana se intalnise mai devreme si cu unul dintre liderii opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici.

Uniunea Europeana are intentia de a include Belarusul in Parteneriatul Estic, alaturi de alte foste cinci foste republici sovietice: Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Armenia.

"Nu vreau sa fiu pe placul Occidentului. Fac ceea ce este avantajos pentru poporul belarus. Este avantajos sa avem relatii stranse cu UE, ca si cu Rusia? Foarte avantajos", a spus Lukasenko.

Presedintele a criticat imediat opozitia pentru tentativele sale de a formula "cerinte inadecvate" legate de continutul dialogului cu UE.

"Opozantii au trimis o petitie presedintiei cehe a UE, am acest document pe biroul meu. Iar presedintia ceha incepe sa constituie ordinea de zi a relatiilor UE-Belarus bazandu-se pe cerintele unei pretinse opozitii, care, chiar daca privesti cu lupa, este invizibila", a completat acesta. "O astfel de abordare in negocieri este fara perspectiva. Opozitia nu ne va impune nimic prin UE si SUA", a conchis Lukasenko.

Europenii au decis la 13 octombrie sa suspende pentru sase luni unele dintre sanctiunile impotriva Belarusului, permitandu-i lui Lukasenko sa calatoreasca in UE. Partidele de opozitie din Belarus nu au obtinut nici un loc in Camera inferioara a Parlamentului la legislativele din septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Aleksandr Lukasenko, #Javier Solana, #seful diplomatiei europene , #stiri externe