Solana vrea ca UE si Siria sa semneze anul viitor un acord de asociere

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 18:52
1022 citiri
Solana vrea ca UE si Siria sa semneze anul viitor un acord de asociere

Javier Solana, inaltul reprezentant UE pentru politica externa, si-a exprimat speranta ca Uniunea Europeana si Siria vor semna anul viitor un acord de asociere parafat in urma cu cativa ani si ramas in suspensie.

In timpul unei vizite in Damasc, Solana s-a declarat satisfacut de rolul "constructiv" al Siriei, subliniind "importanta evolutiilor intervenite recent in Liban", mai ales stabilirea de relatii diplomatice intre Damasc si Beirut pentru prima oara de la independenta celor doua tari, in anii '40, transmite AFP.

"Relatiile siriano-europene continua sa progreseze", a spus el, exprimandu-si speranta ca UE si Siria "vor semna anul viitor" acordul de asociere parafat in urma cu cativa ani de cele doua parti.

Siria este ultima tara din Parteneriatul euro-mediteranean care nu a semnat inca un acord de asociere ce prevede o zona de liber-schimb in jurul anului 2010.

Si presedintele roman Traian Basescu declarase luni, in timpul unei vizite la Damasc, ca Romania sprijina definitivarea acordului de asociere UE-Siria, dar decizia trebuie luata de toate cele 27 de state membre.

"UE sustine complet discutiile directe intre Siria si Israel" lansate in mai prin intermediul Turciei, a mai spus Solana.

La randul sau, presedintele sirian Bashar al-Assad a calificat joi drept "important si esential" rolul Uniunii Europene in pacea din Orientul Mijlociu. "Siria acorda o mare importanta rolului european in procesul de pace, care este important si esential. Pacea garanteaza securitatea si stabilitatea popoarelor din regiune, ceea ce se reflecta in mod pozitiv asupra Europei si lumii intregi", a spus Assad.

Solana a discutat si cu ministrul de externe Walid Muallem, apoi cu vicepresedintele Faruk

al-Shara.

Relatiile dintre Siria si UE au cunoscut un inceput de normalizare odata cu vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Damasc, in septembrie, prima a unui lider occidental in ultimii cinci ani.

La impuslul fostului presedinte francez Jacques Chirac, UE si-a suspendat contactele cu Siria dupa asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, in februarie 2005. Asasinatul a fost imputat Siriei, dar Damascul neaga orice implicare in acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Javier Solana, #Siria, #Uniunea Europeana, #acord, #asociere , #stiri externe