Spania la CIJ: Independenta Kosovo este ilegala

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 23:50
1747 citiri
Spania la CIJ: Independenta Kosovo este ilegala

Spania a sustinut marti la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) ca, potrivit dreptului international, declararea in mod unilateral a independentei provinciei sarbe Kosovo in februarie 2008 este ilegala.

Spania este convinsa ca declararea in mod unilateral a independentei Kosovo "nu este in concordanta cu dreptul international, nici cu principiul suveranitatii si integritatii teritoriala a Serbiei", a spus Concepcion Escobar Hernandez, consilier in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit EFE.

In interventia sa in cadrul audierilor care se desfasoara la CIJ cu privire la legalitatea declararii independentei Kosovo, expertul spaniol a afirmat ca reglementarile dreptului international "nu pot fi negate".

Spania a argumental ca, declarandu-si independenta, Kosovo "si-a asumat competente" care corespundeau Consiliului de Securitate al ONU, apreciind ca acest organism si nu "institutiile provizorii" de guvernare de la Pristina trebuie sa "decida in legatura cu statutul politic final" al provinciei.

"Rezolutia 1244 este in continuare in vigoare", a spus expertul spaniol, care a subliniat ca aceasta rezolutie, prin care Kosovo trecea in 1999 sub administrarea internationala a ONU, stabilea autoguvernarea provinciei in cadrul teritorial al Serbiei, prezervand suveranitatea si integritatea teritoriala a acesteia.

Spania a respins totodata argumentul unor tari favorabile independentei Kosovo potrivit caruia declararea independentei era singura iesire posibila pentru a mentine stabilitatea si pacea in regiune.

Madridul a argumentat de asemenea ca "linistea Consiliului de Securitate" fata de declaratia de independenta "nu poate fi vazuta ca o forma de acceptare" de catre acest organism al ONU, ci mai degraba ca un "efect al lipsei de consens" din cadrul organizatiei.

Curtea Internationala de Justitie desfasoara de la 1 decembrie o serie de audieri orale in care mai multe tari isi expun argumentele in favoarea sau in contra legalitatii declaratiei de independenta a Kosovo.

La finalul audierilor si dupa deliberare, CIJ va emite un aviz consultativ, care, adauga EFE, nu are caracter de constrangere dar este respectat de obicei de parti, dat fiind prestigiul recunoscut al Curtii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Spania CIJ Kosovo, #Spania independenta Kosovo, #independenta ilegala Kosovo , #stiri externe