Spionii ar trebui sa stea pe Twitter

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 19:13
1920 citiri
Spionii ar trebui sa stea pe Twitter

Dupa haosul care a pus stapanire, brusc, pe Egipt, guvernele straine iau in considerarea infiltrarea spionilor in retelele sociale cum ar fi Twitter-ul, pentru a detecta dinainte amenintarile la adresa securitatii lumii.

Protestatarii se folosesc de Twitter si Facebook pentru a se organiza, iar serviciile de spionaj au ajuns la concluzia ca aceasta ar fi cea mai buna solutie pentru accelerarea unor evenimente.

Tot de Twitter si Facebook s-au folosit studentii britanici, anul trecut, cand au devastat strazile Londrei, si la fel au facut si iranienii, in iunie 2009, cand au impanzit strazile Teheranului, scrie Reuters.

"In orice situatie in desfasurare, difuzarea informatiilor cu ajutorul unei retele sociale poate contribui la rapiditatea cu care se succed evenimentele", este de parere un oficial american, aflat in legatura cu serviciile de spionaj.

Cu toate acestea, ideea ca spionii sa colcaie pe site-urile de socializare deschise tuturor provoaca ceva infrigurare in randul cancelariilor occidentale. "Ar fi o strangere de informatii foarte transparenta - vezi cu cine stai de vorba", spune si Tim Hardy, specialist software, proprietarul blogului "Beyond Clicktivism".

Pro si contra

Exista insa si reversul medaliei, iar acesta a putut fi observat in timpul protestelor din Sudan. In timp ce manifestantii isi dadeau intalnire pe Facebook, politistii stateau la panda, stiau unde si cand sa intervina, dar si pe cine sa aresteze.

Monitorizarea retelelor sociale poate da fortelor de securitate prilejul sa urmareasca, in timp real, desfasurarea evenimentelor. Daca politia din Londra ar fi stat pe Twitter, in ziua in care printul Charles si Camilla Parker Bowles au fost atacati de studentii protestatari, in decembrie 2010, evenimentul nu s-ar mai fi petrecut. Pe Twitter au existat mesaje de mobilizare, care precizau clar tinta, locul si momentul in care studentii au blocat masina mostenitorului coroanei regale.

Expertii sociologi sunt de parere ca pana si marile revolutii pot fi inabusite, pe retelele sociale. Odata ce se observa cresterea nivelului de nemultumire, oameni pregatiti special pot actiona pentru a manipula vointa populara astfel incat conflictul sa nu izbucneasca.

Pana si politicienii occidentali s-au convins de puterea retelelor de socializare si incearca sa atraga voturi pe Internet. In Egipt, presedintele Mubarak a incercat sa inebuse protestele interzicand accesul la Internet. Atunci, oamenii au iesit si mai multi in strada.

China da lectii

Fireste ca aceasta situatie nu se poate aplica peste tot. In China, de exemplu, expertii descriu activitatea pe Internet ca fiind "controlata". "Pentru statele autoritare, monitorizarea reteleleor sociale nu ofera nici un rezultat", este de parere Nigel Inkster, seful Departamentului de Amenintari Transnationale din cadrul Institutului International pentru Studii Strategice din Londra.

"Conducerea Chinei a dezvoltat un sistem sofisticat de monitorizare a traficului, cu o armata de oameni care deturneaza discutiile politice, transformandu-le in elogii la adresa regimului chinez", este de parere Inkster. Oficialii din Beijing au fost oarecum alarmati de ceea ce se intampla in Egipt, avand in vedere ca a blocat cautarile pe Internet care aveau legatura cu revoltele de acolo.

Surprinzator, in timp ce China a inteles importanta retelelor sociale in difuzarea informatiilor sensibile, in Marea Britanie, fostul adjunct al sefului MI6 spune ca retelele sociale nu sunt o prioritate pentru serviciile secrete britanice.

Probabil ca aceasta reticenta provine de la o intamplare ce a avut loc in urma cu doi ani, cand sotia proaspat numitului sef al al MI6 a postat pe Facebook fotografii de familie, cu explicatii detaliate, in conditiile in care identitatea sefilor serviciilor secrete britanice este... secreta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#spioni retele socializare, #spioni Egipt internet, #spioni Internet , #stiri externe
Comentarii
Poza Cititor ziare com
Cititor ziare com
rank 5
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Ai lor stau pe Twitter, ai nostri se inghesuie pe Ziare.com...