Stratan l-a informat pe Lavrov despre noua conceptie de securitate nationala

Vineri, 30 Mai 2008, ora 07:29
970 citiri
Stratan l-a informat pe Lavrov despre noua conceptie de securitate nationala

Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a mers joi la Moscova pentru a-l informa pe omologul sau rus, Serghei Lavrov, despre adoptarea la Chisinau a Conceptiei securitatii nationale, care are ca piatra de temelie principiul neutralitatii Republicii Moldova.

Pagina electronica a Ministerului de Externe de la Moscova anunta ca "in contextul recent adoptatei Conceptii a securitatii nationale", Andrei Stratan l-a informat pe Serghei Lavrov "despre realizarea prioritatilor pe aceasta dimensiune".

Ministrul rus a salutat reluarea contactelor directe dintre liderii partilor in reglementarea transnistreana, Vladimir Voronin si Igor Smirnov, si si-a confirmat interesul eficienta initiativelor menite sa restabileasca stabilitatea si increderea pe Nistru, anunta NewsIn.

Lavrov a exprimat atasamentul Moscovei fata de "calea politica de reglementare, avand la baza respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si elaborarea unui statut special, bine garantat, al Transnistriei".

Andrei Stratan a subliniat la randul sau caracterul ascendent al relatiilor bilaterale.

Prima intalnire a presedintilor Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev va avea loc in cadrul summit-ului informal al CSI de la Sankt-Petersburg din 6-7 iunie 2008.

Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii asupra situatiei privind solutionarea conflictului transnistrean, pronuntandu-se pentru identificarea unei solutii viabile a problemei cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei.

Garantiile internationale pentru neutralitatea Republicii Moldova, obtinute de la Chisinau, sunt una dintre principalele conditii puse pentru a facilita o reglementare a conflictului transnistrean si a determina republica separatista transnistreana sa renunte la aspiratiile sale de independenta.

Ideea de securitate nationala a fost adoptata de majoritatea comunista din Parlamentul de la Chisinau in termeni extrem de restransi si in pofida protestelor partidelor democratice. Leagea, adoptata in Legislativ inainte de reuniunea premierilor din CSI de saptamana trecuta, a fost promulgata de presedintele Voronin in ajunul vizitei la Chisinau a unui important parlamentar rus.

"Ma bucur foarte mult ca cei din conducerea de la Chisinau inteleg ca interesul Republicii Moldova este in apropierea de Rusia, in instituirea unor relatii de parteneriat cu Federatia Rusa. In acest sens speram ca intr-o anumita perspectiva va fi posibila iesirea Moldovei din GUAM", a spus Aleksei Ostrovski, presedintele Comitetului pentru relatiile cu CSI si cu dispora din Duma de Stat de la Moscova.

Aflat joi la Tiraspol, Ostrovski a spus ca a prezentat "opinia consolidata a Kremlinului si a MAE-ului" de la Moscova si a declarat deputatilor transnistreni ca autoritatile moldovene sunt gata sa stabileasca relatii federative cu Transnistria, sa acorde drept de veto Tiraspolului in sfere ca securitatea nationala, apararea, politica externa, chestiuni legate de neutralitate si aderarea la diverse organizatii politice, militare sau economice, dar si sa "ridice statutul limbii ruse".

Viitorul set de acorduri ar urma de asemenea sa contina prevederi pentru "oprirea procesului de romanizare" a Republicii Moldova.

Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Rusia, #Republica Moldova, #neutralitate, #Andrei Stratan, #securitate nationala, #conceptie , #stiri externe