Studiu UE: 8 din 10 romani nu isi permit o vacanta de o saptamana

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 20:32
2821 citiri
Studiu UE: 8 din 10 romani nu isi permit o vacanta de o saptamana
Foto: gazeta de sud

Romania se numara printre tarile cu risc crescut de saracie, arata un studiu realizat de Uniunea Europeana, cu date din anul 2008.

Astfel, Romania avea in 2008 un risc de 23%, Letonia 26%, Bulgaria 21%, Grecia, Spania si Lituania cu cate 20%, Cehia cu 9%, Slovacia cu 11%, Sanemarca, Ungaria, Austria, Slovenia si Suedia cu cate 12%. Persoanele in varsta se confrunta cu un risc mai mare de saracie decat ceilalti membri ai populatiei. In cazul celor care sunt angajati riscul de saracie scade substantial.

Astfel, in conditiile date 76% dintre romani nu isi permit sa plateasca o vacanta de o saptamana, 25% nu isi permit sa isi incalzeasca casa, 19% nu isi permit o masa cu carne si 49% nu isi permit o masina personala, arata Eurostat .

La nivelul Uniunii Europene 37% dintre europeni nu isi permit sa plateasca o vacanta de o saptamana, 10% nu isi permit sa isi incalzeasca casa, 9% nu isi permit o masa cu carne si 9% nu isi permit o masina personala.

De asemenea, 28% dintre bulgari nu isi permit o masina personala, 30% nu isi permit o masa cu carne, 34% nu au cum sa isi incalzesca casa, iar 59% nu au cum sa plateasca o vacanta de o saptamana. 67% dintre unguri nu isi permit o vacanta de o saptamana, iar 20% nu isi permit o masina personala.

In 2008, 17% din populatie Uniunii Europene a fost expusa riscului de saracie.

In 20 de tari din 27 ale UE, copiii prezinta un risc ridicat de saracie. Astfel, primele locuri in privinta copiilor de pana la 17 ani este ocupat de Romania cu 33%, urmata de Bulgaria cu 26%, Italia si Letonia cu cate 25%, iar cel mai scazut nivel este in Danemarca 9%, Slovenia si Finlanda ambele cu cate 12%.

In 2008, 17% din populatia UE 27 era expusa deposezarii materiale, astfel cel mai mare risc fiind inregistrat in Bulgaria (51%), Romania (50%), Ungaria (37%) si Letonia (35%), iar cel mai scazut in Luxemburg (4%), Olanda si Suedia (ambele cu 5%).

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Romania grad de saracie, #Romania UE saracie, #romani vacanta saracie, #romani masa saraca , #stiri externe