SUA cer Elvetiei sa primeasca pe teritoriul sau detinuti de la Guantanamo

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 20:47
1753 citiri
SUA cer Elvetiei sa primeasca pe teritoriul sau detinuti de la Guantanamo
Foto Reuters

Statele Unite au cerut Elvetiei sa primeasca pe teritoriul sau prizonieri de la Guantanamo, pentru a fi posibila inchiderea centrului de detentie, a afirmat luni, in Parlament, ministrul transporturilor Moritz Leuenberger.

Intrebat de un deputat, ministrul a raspuns in numele Guvernului ca Elvetia va studia aceasta cerere "in detaliu" si ca raspunsul sau va fi influentat de situatia detinutilor pe care Statele Unite doresc sa ii elibereze din lipsa de dovezi si de eventualele consecinte ale unei astfel de actiuni, transmite AFP.

In luna noiembrie, Biroul federal elvetian pentru Migratie a refuzat sa acorde azil unui numar de trei detinuti de la Guantanamo, originari din Libia, Algeria si China.

Cererea Statelor Unite adresata Elvetiei intervine pe fondul presiunilor din ce in ce mai mari pentru a lua o decizie cu privire la viitorul detinutilor de la Guantanamo.

Ministrul portughez de externe Luis Amado a anuntat miercuri ca Lisabona este dispusa sa ajute Guvernul american in proiectul de inchidere a centrului, primind detinuti pe teritoriul sau. Amnesty International a cerut joi tarilor din UE sa urmeze exemplul Portugaliei si sa gazduiasca, la randul lor, detinuti de la Guantanamo.

Presedintele ales Barack Obama si-a luat angajamentul, in repetate randuri, in timpul campaniei electorale, sa inchida centrul.

Centrul de detentie Guantanamo, situat la o baza navala americana din Cuba, este destinat persoanelor suspectate de Statele Unite ca ar avea legaturi cu al-Qaida sau cu talibanii. Inchisoarea a devenit simbolul exceselor din cadrul "razboiului impotriva terorismului" lansat de George W. Bush si este foarte criticata de comunitatea internationala.

Peste 800 de persoane au fost inchise la acest centru, a carui legitimitate a fost contestata inca de la deschiderea sa, in ianuarie 2002. Majoritatea au fost detinuti ani de zile fara a fi inculpati sau judecati. In prezent, circa 250 de detinuti se afla in continuare la Guantanamo.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Guantanamo detinuti, #SUA Elvetia, #Barack Obama , #stiri externe