SUA se comporta ca si cum ar cauta cearta cu Iranul, iar asta ar putea da nastere la violente, in Orientul Mijlociu

Sambata, 12 Mai 2018, ora 16:46
3555 citiri
SUA se comporta ca si cum ar cauta cearta cu Iranul, iar asta ar putea da nastere la violente, in Orientul Mijlociu
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Faptul ca luni SUA isi va muta ambasada la Ierusalim, dupa ca in urma cu doar cateva zile s-a retras din acordul de neproliferare a armelor nucleare cu Iranul, risca sa dea nastere la violente in regiunea deja marcata de conflinte.

Mai exact, dupa ani in care Washingtonul a lasat sa se inteleaga ca nu se implica in conflictul israeliano-palestinian, acum ia masuri care ar putea indica faptul ca favorizeaza partea israeliana si ca vrea cearta cu Iranul, se arata intr-o analiza CNN.

Oficiali americani anuntasera, inca de la inceputul primaverii, ca iau masuri de siguranta in vederea mutarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, dar ca nu se asteapta la mari probleme, in conditiile in care atmosfera din Orientul Mijlociu se mai detensionase. De atunci si pana astazi, insa, lucrurile s-au mai schimbat.

Chiar SUA a fost cea care a alimentat tensiunile din zona, in momentul in care s-a retras din tratatul de neproliferare a armelor nucleare incheiat cu Iranul si a anuntat ca ii va aplica acestuia din urma noi sanctiuni.

Pe acest fond, luni, SUA isi va muta ambasa de la Tel Aviv la Ierusalim, dandu-le satisfactie israelienilor aflati in conflict cu iranienii. Mai exact, acestia din urma au fost cei care au lansat 20 de rachete spre teritoriul cunoscut sub denumirea de Inaltimile Golan.

"In conditiile in care tensiunile deja escaladasera in zona, n-am facut decat sa turnam gaz pe foc" a declarat Bruce Riedel, fost ofiter CIA pentru CNN.

Parerea analistului este sustinuta si de Dennis Ross, un fost negociator al SUA in Orientul Mijlociu.

"In cateva zile, Trump ar putea pune din nou gaz pe foc, prin mutarea ambasadei. E o masura periculoasa. Practic, transmite un semnal potrivit caruia Statele Unite vor sa se angajeze intr-o confruntare cu Iranul. Iar acesta e un semnal pe care israelienii si sauditii abia asteapta sa il primeasca", a spus Denis Ross.

Problema mutarii ambasadei provine, de fapt, de la modul diferit in care israelienii si palestinienii privesc Ierusalimul. Astfel, in vreme ce primii sustin ca e capitala statului lor, palestinienii sustin ca au drepturi asupra estului orasului.

In consecinta, statele Occidentale au acceptat sa isi amplaseze capitalele la Tel Aviv si sa accepte, in privita Ierusalimului, solutiile pe care israelienii si palestinienii le gasesc singuri. Nu putini au fost analistii care au sustinut ca ceea ce face SUA acum este, de fapt, partinitor si da castig de cauza israelienilor.

Cele mai multe state membre UE dezaproba decizia SUA de a-si muta ambasada. De fapt, singurele state europene care sustin pozitia SUA sunt Romania, Ungaria si Cehia. Acestea au si blocat emiterea unei declaratii comune a celor 28 de state membre, prin care UE voia sa isi exprime dezaprobarea privind mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#SUA Ierusalim ambasada Tel Aviv, #SUA Iran acord ambasada, #Sua cauta cearta Iran , #stiri externe