Succesiune de miliarde in Arabia Saudita - Razboiul pentru putere

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 11:44
3491 citiri
Succesiune de miliarde in Arabia Saudita - Razboiul pentru putere

Printul Salman, ministrul saudit al Apararii, a fost desemnat mostenitor al tronului, la doua zile dupa decesul printului Nayef, inhumat saptamana trecuta in orasul sfant Mecca. Noul print mostenitor si-a pastrat portofoliul Apararii si a devenit si vice-prim-ministru.

Fratele sau, Ahmed ben Abdelaziz, a fost numit ministru de Interne. Regele Abdallah, 89 de ani, ramane seful Guvernului.

Linia succesiunii este asigurata, cel putin teoretic, dar asta nu inseamna ca lupta pentru putere a luat sfarsit.

Arabia Saudita, actor politic si putere petroliera de prim rang, situata in inima unei regiuni aflate in plina mutatie politica, nu a incheiat problemele de succesiune, pentru ca ar trebui asteptata trecerea la generatia urmatoare, cea a nepotilor lui Abdelaziz, pentru ca monarhia sa aiba timp sa-si inscrie actiunea in timp.

Trecerea la o noua generatie ar putea exacerba rivalitatile, pentru ca va trebui decis ce linie va fi privilegiata dintre fiii regelui Abdelaziz. Oricum ar fi, spun analistii, procesul de succesiune in aceasta monarhie ultraconservatoare ramane opac, scrie The Christian Science Monitor.

Printul Nayef, frate vitreg al regelui Abdallah, a murit din cauza problemelor cardiace cand se afla in Elvetia, in resedinta care apartinuse fratelui sau, printul Sultan, octogenar decedat in octombrie 2011, caruia ii succedase ca print mostenitor.

Decesul celui de-al doilea print mostenitor in opt luni reflecta imbatranirea dinastiei Al-Saud, care conduce principala putere petroliera din lume.

Unul dupa altul, fiii regelui Abdelaziz, fondatorul Arabiei moderne, au incetat din viata. Sultan, 84 de ani, a murit dupa o lunga maladie, abandonand pozitia de print mostenitor fratelui sau, Nayef, care a disparut la 79 de ani, la doar opt luni de la obtinerea acestui titlu.

Arabia Saudita a redevenit cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia

Succesiunea tronului se transmite intre fiii lui Abdelaziz si, in mod firesc, Salman, actualul ministru al Apararii si fost guvernator al Riadului, era pretendent la titlul de mostenitor al actualului rege Abdallah. Pe termen scurt, disparitia lui Nayef nu ar trebui sa se traduca prin schimbari radicale.

Pana in prezent, cinci din cei aproape 40 de fii ai regelui Abdel Aziz s-au succedat deja la conducerea tarii, dupa moartea acestuia, in 1953, in virtutea regulii succesiunii orizontale.

Noul print este sustinator al reformelor prudente ale regelui, spre deosebire de predecesorul sau, care era un conservator ce se opunea reformelor.

Nayef a reusit sa puna la punct o infrastructura care a distrus al-Qaida, insa a condamnat mai multi activisti politici. In lupta sa impotriva organizatiei teroriste, Nayef a fost sustinut de unul dintre fii sai, Mohammed, sef al fortelor antitero.

Potrivit lui Jane Kinninmont, analist la Chatham House din Londra, citata de AFP, provocarea cea mai mare este "de a trece la urmatoarea generatie", adica la nepotii regelui, care ar putea sa fie vizati in alegerea viitorului numar trei din regat.

Numirea unui nou print mostenitor trebuie sa fie aprobata de un Consiliu stabilit in 2006 pentru institutionalizarea procesului de tranzitie. Constituit din 35 de printi, este prezidat de cel mai in varsta din familia Al-Saud, printul Mechaal ben AbdelAziz, frate vitreg al regelui.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#succesiune putere Arabia Saudita, #prin mostenitor Arabia Saudita, #lupta putere Arabia Saudita , #stiri externe