Tarile balcanice primesc fonduri europene de 35 de miliarde de euro

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 15:57
1478 citiri
Tarile balcanice primesc fonduri europene de 35 de miliarde de euro

Tarile balcanice vor primi fonduri europene preaderare in valoare de 35 de miliarde de euro in cadrul instrumentului de asistenta financiara inainte de aderare (IPA). Din suma toatala a fondurilor, Serbia va primi singura 970 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Instrumentul de asistenta preaderare (IPA) inlocuieste programele de finantare Phare, ISPA, SAPARD si CARDS, anual fiind alocate aproximativ 800 de milioane de euro statelor din Balcanii de Vest. Este cea mai mare finantare pe cap de locuitor alocata de Comisia Europeana vreunei regiuni din lume - aproximativ 30 de euro anual pe cap de locuitor.

UE a acordat Serbiei pentru anul 2008 suma de 190 de milioane de euro, cu un milion mai mult fata de anul trecut, sumele urcand gradual pana la 202 de milioane in 2011, in timp ce Kosovo va primi 124 de milioane in 2008, fata de 68 de milioane in 2007. Croatia va beneficia de 146 de milioane de euro in 2008, sumele urcand treptat pana la 157 de milioane in 2011.

Totodata, Albania creste de la 61 de milioane in 2007 la 95 de milioane in 2011, Bosnia Hertegovina primeste 74,8 milioane de euro anul acesta fata de 62 anul trecut, urmand sa obtina finanari in valoare de 108 milioane de euro in 2011. Muntenegru primeste 32 de milioane in 2008, sume care vor creste cu doua milioane de euro in urmatorii trei ani.

IPA are cinci componente: asistenta pentru tranzitie si consolidare institutionala, cooperare transfrontaliera, dezvoltare regionala, dezvoltarea resurselor umane si dezvoltarea rurala. Ultimele trei componente sunt rezervate tarilor candidate, Croatia si Macedonia, dar si celelalte state balcanice pot beneficia de masuri similare in cadrul primei componente.

Finantarile IPA se concentreaza in prezent pe prioritatile identificate in strategia Comisiei Europene privind extinderea: consolidarea institutiilor statului, domnia legii, reconcilierea, reforma administrativa si judiciara, lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, precum si consolidarea sprijinului pentru reforme economice si societatea civila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#serbia fonduri, #Uniunea Europeana , #stiri externe