Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tarlev spune ca nu a discutat la Moscova despre majorarea pretului gazelor

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 21:40
654 citiri
Tarlev spune ca nu a discutat la Moscova despre majorarea pretului gazelor

Premierul Vasile Tarlev a dezmintit informatiile din presa rusa, potrivit carora in timpul vizitei sale la Moscova de miercuri ar fi fost discutata problema majorarii cu 37 dolari a tarifelor la gazele naturale livrate de Rusia Republicii Moldova, anunta NewsIn.

Presa a scris ca in ajunul vizitei premierului Tarlev la Moscova, Rusia si-a anuntat intentia de a majora substantial pretul la gazele naturale livrate Republicii Moldova. Informatia era continuta intr-o nota informativa pregatita de catre Ministerul Dezvoltarii Economice a Federatiei Ruse pentru intrevederea dintre premierul rus cu omologul sau moldovean.

Potrivit notei, in prezent Republica Moldova plateste 187,8 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, urmand ca in semestrul doi al anului pretul sa urce pana la 210 dolari, iar la sfarsitul anului sa ajuga la 225,4 dolari. Ultima scumpire s-a produs la 1 ianuarie 2008, cand pretul gazelor a urcat de la 170 dolari la 187,8 dolari.

Presa a mai scris in 20 februarie ca Gazprom a primit invitatia din partea Chisinaului sa participe la lucrarile de cercetare pentru extractia de petrol si gaze in Republica Moldova.

Premierul Tarlev a declarat ca la Moscova "a fost discutat un larg spectru de probleme care sunt actuale pentru relatiile Republicii Moldova cu Rusia, atat comercial-economice, cat si in domeniul reglementarii transnistrene, insa cea a pretului gazelor - mai putin".

Seful Guvernului de la Chisinau a spus ca s-a discutat doar posibilitatea semnarii unui acord de livrare a gazelor pe termen lung, pe langa cel actual prevazut pentru cinci ani. Totodata, s-a discutat necesitatea modificarii structurii societatii pe actiuni Moldova-Gaz, "pentru optimizarea costurilor".

S-a mai convenit, potrivit premierului, ca Gazpromul sa investeasca in dezvoltarea retelelor de gaze in Republica Moldova, urmand sa stabileasca in urmatoarele luni volumul acestor investitii. Partea rusa s-a mai angajat sa majoreze volumul de tranzitare a gazelor prin Republica Moldova spre Europa, spune premierul Tarlev.

Vasile Tarlev spune ca Executivul este interesat sa majoreze capitalul social al Moldova-Gaz, pentru ca, la momentul fondarii societatii, Republica Moldova a primit doar 35% din actiuni in aceasta societate. "Moldova-Gaz ar trebui sa fie moldo-rusa si nu ruso-moldoveneasca", a subliniat premierul, fara a specifica ce pozitie a exprimat partea rusa in aceasta problema la negocierile de la Moscova.

O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#Tarlev, #gaz, #pret, #majorare, #Moscova , #stiri externe