Teoria conspiratiei: Au ajuns americanii pe Luna?

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 23:59
20998 citiri
Teoria conspiratiei: Au ajuns americanii pe Luna?
Foto: RedZeroDemon

Recent s-au implinit 40 de ani de cand omul a pasit pe Luna. Oare? Micul pas pentru om insa gigantic pentru omenire are si critici. Multi contesta faptul ca americanii au pus vreodata piciorul pe solul lunar.

Iar recentul anunt al NASA potrivit caruia inregistrarile originale ale filmelor realizate pe Luna au fost sterse din motive de economie va da, fara indoiala, apa la moara celor care nu cred in reusita americanilor. Benzile pe care a fost inregistrata aventura lui Buzz Aldrin si a lui Neil Armstrong au fost sterse prin demagnetizare, pentru a fi reutilizate. NASA nu mai detine in prezent decat copii restaurate, despre care se spune ca "arata mai bine" decat originalul.

Cu ocazia implinirii a 40 de ani de la eveniment, a fost lansata pentru prima oara o versiune digitala a filmului care ii arata pe cei doi astronauti pasind pe Luna. Cu siguranta ca asta ii va multumi pe amatorii de filme de calitate, insa nu si pe adeptii teoriei conspiratiei.

Un sondaj Gallup realizat in 1999 arata ca 6% din americani nu erau convinsi ca omul a pasit vreodata pe Luna, pe cand 5% nu au stiut ce sa raspunda, restul dand crezare astronautilor. Chiar daca procentul nu este semnificativ, se arata totusi ca nu toti americanii sunt convinsi de cat de departe au ajuns semenii lor.

De unde au pornit insa zvonurile? Prima carte dedicata teoriei conspiratiei privind aselenizarea a fost "Nu am ajuns niciodata pe Luna: Farsa de 30 de miliarde de dolari a Americii", scrisa de Bill Kaysing a fost publicata in 1972, la doi ani de la finalul misiunilor Appolo.

Cel mai mare impact l-a avut insa documentarul realizat de FoxNews, "Teoria conspiratiei: Am ajuns pe Luna?", difuzat pe 15 februarie 2001. Ulterior mai multe sondaje au aratat ca nici rusii si nici britanicii nu au fost convinsi in totalitate de faptul ca americanii au ajuns pe Luna.

Ce i-a facut insa pe oameni sa puna la indoiala calatoria astronautilor americani? Principalul factor este contextul istoric in care a avut loc aselenizarea: cursa acerba de cucerire a spatiului din timpul Razboiului Rece i-ar fi impins, spun unii, pe americani sa "triseze", inscenand in studiourile cinematografice primii pasi pe Luna.

Argumentele celor care cred ca nu am ajuns niciodata pe Luna sunt legate de unele neregularitati in fotografiile realizate pe astronauti pe satelitul Pamantului. In primul rand, in fotografiile facute pe Luna nu se vad stelele pe cer. Apoi, steagul plasat de astronauti pe Luna pare ca flutura, in conditiile in care satelitul Pamantului nu are atmosfera. Mai mult, in aceeasi fotografie se poate observa uneori cum umbra cade din unghiuri diferite.

NASA a incercat ani de-a randul sa explice exact ce e cu aceste neconcordante, prezentate in documentarul "Fox News" drept dovezi clare ca aselenizarea a fost "fabricata" ori in studiourile de la Hollywood, ori intr-o baza militara secreta. E greu insa sa lupti cu fascinatia oamenilor pentru conspiratii.

De ce nu se vad stelele? In majoritatea fotografiilor facute pe Luna, nu se vad stelele. O eroare a producatorilor filmului? Nici vorba. Orice fotograf poate spune ca e greu sa surprinzi, in aceeasi fotografie, un obiect luminos si unul cu o lumina slaba. Astronautii care se plimbau pe suprafata Lunii - extrem de luminoasa - in costume albe straluceau puternic, motiv pentru care lumina stelelor nu este vizibila, arata site-ul RedZeroDemon

De ce flutura steagul de pe Luna? Doar nu batea vantul, satelitul natural al Pamantului nu are atmosfera. In primul rand, steagul plasat de astronauti pe Luna are o bara orizontala montata la capatul de sus, tocmai pentru a arata ca un steag normal - cei de la NASA au anticipat faptul ca lipsa vantului va face ca steagul sa atarne, intr-un mod complet neatractiv.

Mai mult, bara respectiva nu era de aceeasi dimensiune cu suprafata textila, pentru a-i da steagului un "look" natural, ca si cum ar flutura in vant. In plus, daca steagul era miscat de catre astronauti, miscarea continua o perioada lunga de timp, in conditiile in care nu exista aer care sa impiedice miscarea, prin forta de frecare.

De ce vedem astronautii in lumina, cand ei ar fi intr-o zona cu umbre? Problema aici este ca Soarele nu este singura sursa de lumina. Pe Luna, lumina este reflectata de aproape orice. Costumul alb al astronautului reflecta lumina suprafetei lunare si de aceea pare sa iasa in evidenta fata de umbra navetei.

Umbra din doua unghiuri diferite in aceeasi fotografie, un alt argument al amatorilor de conspiratii. Problema este ca sunt greu de observat, intr-o imagine bidimensionala, detalii ale realitatii 3D. Umbrele care par sa cada din unghiuri diferite ar fi putut, foarte bine, sa cada din acelasi unghi in realitate.

Si fotografia care arata momentul in care decoleaza naveta astronautilor este considerata cel putin dubioasa: de ce nu se vad flacarile la decolare si de ce pare naveta ca pluteste deasupra suprafetei lunare? In primul rand, faptul ca Luna nu are atmosfera face ca naveta sa decoleze mult mai usor decat ar face-o pe Pamant. Mai mult, pentru combustibil s-au utilizat combinatii de chimicale care, in vid, ard cu flacara invizibila.

Unii nu vor totusi sa se lase convinsi de explicatiile celor de la NASA. Pana la urma, ei sunt cei care au realizat farsa, nu? Dar ce facem totusi cu cei 12 astronauti care spun ca au pasit pe Luna si de mostrele aduse de ei pe Pamant?

Daca astronautii sunt, pana la urma, doar oameni si puteau fi platiti pentru a minti convingator, pietrele insa nu mint. Iar o analiza geologica a unei roci poate cu usurinta sa arate daca o piatra provine de pe Pamant sau de pe Luna. Mai mult, NASA a pus la dispozitia multor cercetatori mostre din solul lunar si pana acum nu li s-a contestat niciodata provenienta.

Si asta pentru ca pietrele de pe Luna au caracteristici specifice: in unele roci lunare s-au gasit particule de sticla produsa de eruptiile vulcanice si de impactul cu meteoriti acum 3 miliarde de ani. Pe Pamant exista apa, motiv pentru care aceste particule de sticla ar fi fost dizolvate (in cateva milioane de ani). In plus, rocile lunare contin izotopi care in mod normal nu fac parte din compozitia rocilor de pe Pamant, din pricina expunerii la radiatii - Pamantul are atmosfera si este protejat de astfel de radiatii, dupa cum arata NASA.

Acestea sunt o parte din contraargumentele la teoria conspiratiei privind aselenizarea. In ceea ce priveste filmele originale ce arata oamenii pasind pe Luna, cei de la NASA spun ca se multumesc cu copiile, desi recunosc faptul ca ar fi fost bun un istoric la vremea respectiva, care sa le spuna ca acestea trebuie pastrate, potrivit Reuters.

"Adeptii teoriei conspiratiei vor crede mereu ceea ce vor ei sa creada", spune Mike Inchalik, unul din specialistii care a lucrat la transpunerea filmelor in format digital.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#teoria conspiratiei Luna, #aterizare luna, #ajuns oameni Luna, #Neil Armstrong, #Buzz Aldrin , #stiri externe