Tinerii care au arborat steagul Romaniei pe Parlamentul moldovean, identificati

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 23:11
2823 citiri
Tinerii care au arborat steagul Romaniei pe Parlamentul moldovean, identificati

Cei doi tineri care au arborat pe sediile Presedintiei si Parlamentului de la Chisinau tricolorul romanesc si drapelul UE in cadrul protestelor violente din 7 aprilie sustin ca au facut acest lucru de bunavoie si ca nu au fost fortati de politie, asa cum sustine opozitia.

Postul moldovean de televiziune EuTV, controlat de liderul crestin-democratilor Iurie Rosca, a difuzat imagini din arhiva Ministerului de Interne, in care cei doi tineri - Ion Galatchii, de 17 ani si Dragos Musteata, de 19 ani - depun marturii, spunand ca initiativa de a arbora drapelele UE si ale Romaniei le-a apartinut si ca nu au fost fortati de politie si de reprezentantii Serviciului paza de stat.

"Am urcat sa arboram steagurile, pentru a linisti multimea si pentru a-i demonstra ca aceste cladiri sunt ca si cucerite si ca acesta nu este un obiect de distrus si trebuie sa se opreasca. Am negociat si am urcat cu doi reprezentanti ai politiei si am instalat steagul. Cand am coborat, am observat ca multimea se mutase la Parlament.

Noi, crezand ca o sa ajute ceea ce am facut la Presedintie, am incercat sa facem si la Parlament tot asa. La Parlament insa a fost mai greu sa intram - am fost si udati... Totusi am intrat si tot asa am negociat cu politia ce am putea face ca sa oprim masele de la distrugere", a declarat Ion Galatchii.

Dragos Musteata a declarat ca initiativa de arborare a drapelului a venit "de la unul dintre protestatari".

"Eu am preluat idea si mi-am dat seama ca acest gest ar putea sa linisteasca masele. Odata ce ai pus drapelul pe Presedintie, oamenii inteleg ca cladirea este a noastra si nu mai are rost sa se ajunga la varsari de sange", a spus Dragos Musteata.

Cei doi tineri au afirmat ca presa si liderii partidelor de opozitie au interpretat gresit evenimentele, cand au spus ca steagurile Romaniei si UE au fost arborate pe Presedintie si Parlament cu complicitatea fortelor de ordine.

Intr-una dintre pozele de la evenimentele din 7 aprilie, cand au fost devastate Presedintia si Parlamentul, langa cei doi tineri care arboreaza steagurile pe sediul Legislativului se vede si un politist.

Celor doi tineri - Ion Galatchii, de 17 ani si Dragos Musteata, de 19 ani - li s-au intentat dosare penale cu acuzatia de participarea la tentativa de lovitura de stat.

Prezenta drapelelor Romaniei pe sediul Presedintiei a fost unul din argumentele puterii comuniste de la Chisinau, care a acuzat Romania ca a fost in spatele a ceea ce autoritatile moldovene numesc "tentativa de lovitura de stat".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#steag romanesc, #tineri Chisinau, #Ion Galatchii, #Dragos Musteata , #stiri externe