Tony Blair, presedintele UE?

Duminica, 09 August 2009, ora 20:34
1641 citiri
Tony Blair, presedintele UE?

Tony Blair a fost desemnat candidatul britanic pentru a deveni primul presedinte al Uniunii Europene, functie prevazuta in Tratatul de la Lisabona.

Anuntul a fost facut nu de premierul Gordon Brown, ci de lady Kinnock, nou comisar european. Blair se poate intoarce astfel pe scena politica internationala la cel mai inalt nivel.

Ramane ca Irlanda sa desfasoare al doilea referendum pentru ratificarea Tratatului, insa nici Cehia nu s-a pronuntat inca pe aceasta tema. Cel mai mare semn de intrebare este daca insusi Blair este dispus sa accepte candidatura.

Purtatorul sau de cuvant declara recent, potrivit The Wall Street Journal, ca nu se poate pune problema unei candidaturi la o functie care nu exista.

Pana una-alta el este trimisul UE in Orientul Mijlociu si, mai nou, trebuie sa faca fata unei anchete independente care examineaza implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak, acoperind perioada dintre vara lui 2001 si iulie 2009. Sunt puse sub semnul intrebarii inclusiv pregatirea invaziei si informatiile.

Tony Blair este un personaj controversat in Marea Britanie, desi a castigat trei alegeri consecutive cu majoritate absoluta. Alianta sa cu George W. Bush in razboiul din Irak a fost defavorabila Marii Britanii si mai ales imaginii sale.

Cu toate acestea, Tony Blair are o experienta ce ar putea fi de doua ori utila: ar pune capat presedintiei rotative de sase luni a tuturor tarilor membre si ar contribui ca Marea Britanie, atat de reticenta fata de tot ceea ce vine din Europa, sa se incorporeze definitiv in proiectul Uniunii.

Fara sa aibe mari succese in politica externa, in perioada in care a fost premier, Tony Blair pare suficient de pregatit pentru a prezida uniunea celor 27 de tari, cu peste 500 de milioane de locuitori.

Tratatul de la Lisabona prevede de asemenea desemnarea unui ministru de externe, o sarcina de care s-a achitat cu brio pana acum Javier Solana. Odata respinsa Constitutia Europeana de 'nu-ul' Frantei si al Olandei, este urgenta aplicarea Tratatului de la Lisabona pentru ca Europa sa poata face un pas inainte, dupa acest esec.

Recent alesul Parlament European a amanat pana in septembrie confirmarea portughezului Durao Barroso pentru un al doilea mandat. Amanarea s-ar putea prelungi in mod nedefinit pana cand, daca Irlanda va vota DA, se va putea pune in aplicare Tratatul de la Lisbona.

Sansele si nesansele lui Blair

Este insa prematur sa-l plasam pe Blair la presedintia europeana. Divergentele sale cu premierul Gordon Brown ar putea sa fi decis anticiparea numelui sau, fiind stiut ca primele nume propuse nu sunt si cele care sfarsesc prin a fi desemnate. Pe de alta parte, istoria inca nu si-a emis verdictul politic asupra lui Tony Blair ca prim-ministru.

Paradoxul lui Blair este ca si-a insusit acele puncte ale lui Margaret Thatcher care pareau interesante, a fost revalidat de urne de trei ori si s-a miscat cu dezinvoltura pe scena internationala, chiar daca nu a avut o contributie importanta.

Obsesia lui de a se plasa neconditionat alaturi de Bush in razboiul din Irak, la fel ca Jose Maria Aznar in Spania, a fost inceputul sfarsitului popularitatii sale.

El a fost nevoit sa plece inainte ca Partidul Laburist sa-l invite sa o faca, o imprejurare care i-a afectat pe multi premieri britanici. Marea Britanie nu este obisnuita sa piarda razboaie.

Prin urmare, postul inca nu exista, dar multi il vad pe Tony Blair ca primul presedinte al UE. Deja presa europeana titreaza "Blair se intoarce!", totul depinzand insa de ratificarea Tratatului de la Lisabona.

Toate privirile sunt deja atintite asupra reinceperii sesiunii PE si asupra unei date: aceea a referendumului irlandez din 2 octombrie privind Tratatul de la Lisabona.

La inceputul lui septembrie, deputatii ar putea de fapt sa decida sa amane dupa acest vot crucial - la jumatatea lui octombrie - investirea presedintelui Comisiei Europene.

Multe tari si-au rezervat candidaturile dupa aceasta data, dar paradoxal Marea Britanie, unul din membrii cei mai eurosceptici, pare si cea mai grabita.

Unii considera ca aventura lui Blair in Irak si faptul ca provine dintr-o tara care nici macar nu a aderat la zona euro ar putea juca impotriva lui.

Institutiile UE s-au fragilizat, potrivit cotidianului elvetian Le Temps.

Sapte fosti presedinti est-europeni au cerut Statelor Unite, intr-o scrisoare catre Barack Obama, sa nu-i uite. "Numirea lui Blair in fruntea Consiliului ar insemna o lovitura foarte dura pentru Comisia Europeana, care reprezinta interesul general, adauga un diplomat. Mai ales daca Barroso va fi in continuare presedinte".

Potrivit noii "Constitutii" a UE, primul sau presedinte va avea un mandat de doi ani si jumatate reinnoibil o singura data pentru a fi fata vizibila a Celor 27. Printre contracandidatii lui Tony Blair, potrivit sondajelor, se numara Felipe Gonzalez, cu sprijinul franco-spaniol si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tony Blair presedinte UE, #candidatura Blair Uniunea Europeana , #stiri externe
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Tony Blair fusese suspectat la sfirsitul mandatului de prim-ministru de implicare in afacerile cu arme contra comisioane grase...inclusiv afaceri cu Romania...
Poza gelu
gelu
rank 1
Iar bagi PNL la inaintare pe de pomana, in 2002 era PSD la guvernare amicii PD-L la guvernarea de astazi!!!