Tony Blair se pregateste sa se retraga din rolul de emisar al Quartetului

Luni, 16 Martie 2015, ora 09:01
1592 citiri
Tony Blair se pregateste sa se retraga din rolul de emisar al Quartetului
Foto: The Telegraph

Tony Blair se pregateste sa se retraga din postul de emisar al Quartetului in Orientul Mijlociu, in contextul in care Statele Unite si Uniunea Europeana isi revizuiesc optiunile inaintea alegerilor legislative din Israel prevazute marti.

Potrivit publicatiei, fostul premier britanic se pregateste pentru negocieri delicate in vederea schimbarii rolului sau in Orientul Mijlociu, dar este hotarat sa ramana in cadrul procesului de pace.

El s-a intalnit cu secretarul de Stat american John Kerry sambata, la Sharm el-Sheikh, in Egipt, pentru a discuta despre o posibila schimbare a rolului. Blair a discutat, de asemenea cu Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini, care exercita presiuni in vederea unei reformari a Quartetului si unei pozitii mai solide a Uniunii cu privire la comportamentul Israelului, relateaza The Financial Times online.

In cazul in care Blair se retrage sau opteaza pentru o pozitie informala, acest lucru va pune capat unui aranjament controversat prin care a devenit un pilon al diplomatiei in Orientul Mijlociu in timp ce este implicat in afaceri private cu unele dintre guvernele din regiune, cu care are de-a face ulterior in cadrul Quartetului.

Quartetul nu a luat inca o decizie finala, insa o clarificare a rolului lui Blair poate avea loc saptamana viitoare. Biroul sau a refuzat sa comenteze in acest sens, precizeaza FT.

Kerry este un sustinator al implicarii in continuare a lui Blair, insa unii oficiali de rang inalt de la Washington au declarat pentru FT ca ei doresc ca acesta sa se retraga, citand ingrijorari cu privire la multiplele sale interese, de natura caritabila, diplomatica si comerciale. In ceea ce o priveste, Mogherini se gandeste deja la perioada post-Blair, in contextul in care recalibreaza abordarea UE si numeste un nou emisar al Uniunii pentru Orientul Mijlociu.

Bruxellesul nu mai finanteaza biroul lui Blair din 2012, iar acesta nu a fost invitat la ultima reuniune la nivel de ministri a Quartetului, care a avut loc la Munchen, in februarie, la convocarea Inaltului Reprezentant UE. Surse oficiale declarau ca discutiile erau in principal politice, fara legatura cu mandatul economic al lui Blair.

Diplomati de rang inalt au declarat ca Blair este eliberat din functie. "Acest lucru este asteptat de mult timp", a declarat un diplomat la curent cu discutiile. "A fost ineficient in aceasta activitate. Nu are nicio credibilitate in aceasta parte a lumii", a adaugat aceeasi sursa.

Alta sursa, apropiata de administratia Obama a apreciat ca "Tony Blair nu reprezinta nici un activ, nici un pasiv, dar rolul sau actual nu mai este viabil".

Blair a fost numit in functie in 2007, la initiativa administratiei George W Bush, imediat dupa ce a fost premier al Marii Britanii timp de un deceniu. Sustinerea sa energica fata de Razboiul din Irak l-a transformat intr-o figura controversata in randul palestinienilor, inca de la inceput.

Quartetul - reprezentantul ONU, Statelor Unite, UE si Rusiei, fondat in 2002, a fost marginalizat in ultimii doi ani in eforturile diplomatice din cadrul procesului de pace, o perioada in care administratia Obama a incercat sa medieze negocieri israelian-palestiniene ce au esuat anul trecut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tony Blair emisar Quartet, #Tony Blair retrage functie , #stiri externe