Ziare.com

Traficul si consumul de droguri au crescut in Republica Moldova, in 2008

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:49

   

Traficul si consumul de droguri au crescut in Republica Moldova, in 2008
Tranzitul de droguri si infractionalitatea asociata acestuia au continuat sa creasca in Republica Moldova in 2008, arata raportul Departamentului american de Stat, publicat pe site-ul institutiei.

Republica Moldova are un climat favorabil pentru cultura de marijuana si mac, dar productia anuala interna de marijuana, dupa capturi si distrugerea culturilor identificate de autoritati, se ridica la doar cateva sute de kilograme, informeaza NewsIn.

Piata pentru narcoticele produse pe plan intern ramane redusa, dar apropierea de Uniunea Europeana, coruptia si ineficienta fortelor de ordine au dus la cresterea importurilor de droguri sintetice si a contrabandei cu narcotice si substante psihotrope in 2008.

Investigatiile din 2008 arata scaderea numarului de cazuri implicand narcotice sintetice, precum amfetaminele, metamfetaminele si Ecstasy, precum si a produselor derivate din opiu, precum codeina. Autoritatile moldovene au raportat si cresterea productiei in laboratoare clandestine mici, de obicei in case.

Potrivit Ministerului moldovean de interne, traficantii de droguri din tara raman strans conectati cu crima organizata din tari vecine precum Turcia, Israel, Ucraina, Romania si Rusia.

Autoritatile moldovene au inregistrat 1.747 de cazuri cu legatura cu drogurile in primele noua luni ale anului 2008, fata de 1.985 de cazuri in acelasi interval din 2007. In 96,7% dintre aceste cazuri s-a deschis o ancheta penala, iar 70,9% dintre ele au condus la un proces.

In primele noua luni ale anului trecut, autoritatile au identificat cu 44,4% mai multe cazuri de trafic de droguri fata de anul 2007: 104 fata de 72. Dintre cele 104 cazuri, in 21 sunt implicati membri ai aceleiasi grupari de crima organizata. Politia a descoperit si 61 de cazuri de depozitare ilegala de substante psihotrope si 16 cazuri de contrabanda cu substante narcotice.

In 2008, politia a identificat si dezmembrat o retea internationala de crima organizata care se ocupa cu producerea si distribuirea de cocaina: a fost conficata o cantitate de 250 de litri de ulei de nuca de cocos amestecata cu cocaina din Columbia si 5,5 kilograme de cocaina pura. Au fost descoperite trei laboratoare clandestinte cu echipamente pentru extragerea, presarea si impachetarea cocainei.

Anul trecut, autoritatile moldovene au confiscat 20,8 kilograme de plante de mac si 1.611 litri de opiu lichid, fata de 95 de kilograme de mac si 10 litri de opiu confiscate in aceeasi perioada a anului 2007.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CONDITIILE PENTRU A INTRA IN E.U.....

...sunt indeplinite !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor