Trupele speciale americane au incercat sa musamalizeze un masacru

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 12:23
2635 citiri
Trupele speciale americane au incercat sa musamalizeze un masacru
foto: The Times

Soldati din trupele speciale americane din Afganistan au scos gloantele din trupurile unor civili pe care i-au ucis in timpul unui raid de noapte si le-au spus superiorilor ca oamenii erau deja morti.

O echipa mixta a trupelor speciale americane si afgane a ucis doua femei gravide, o adolescenta, un ofiter de politie si inca un civil nevinovat, pe 12 februarie, la un botez dintr-un sat din Afganistan, dupa care soldatii au incercat sa scape de dovezile masacrului, scrie The Times, citand surse din armata afgana.

Soldatii au scos gloantele din trupurile victimelor, le-au stropit ranile cu alcool, dupa care si-au anuntat superiorii ca oamenii erau deja morti cand i-au gasit.

Trupele americane si-au asumat pentru prima data responsabilitatea incidentului, duminica seara, exprimandu-si regretul pentru pierderile suferite de familiile victimelor.

"In ciuda raportelor anterioare, am stabilit ca femeile au fost ucise accidental, cand trupele au deschis focul asupra barbatilor", a declarat un purtator de cuvant al NATO.

Trupele coalitiei neaga in continuare ca a existat vreo tentativa de musamalizare, precizand ca ancheta demarata in acest caz nu a gasit dovezi in sensul acesta.

"Trupele speciale l-au mintit pe McChrystal

Cartierul general din Kabul al trupelor americane, condus de generalul Stanley McChrystal, declarase initial ca femeile au fost gasite "moarte, cu mainile legate si calus in gura", insa informatia a fost negata de surse apropiate anchetei.

"Cred ca trupele speciale l-au mintit pe McChrystal", le-a spus jurnalistilor de la The Times un oficial afgan ce a participat la ancheta guvernamentala deschisa in acest caz.

Sursa a declarat, sub protectia anonimatului, ca trupele americane nu i-au lasat pe oficialii afgani sa vada locul crimei timp de aproximativ sapte ore, iar intre timp si-au recuperat o parte din gloantele trase in interiorul locuintei.

Trupele speciale americane au descins in noaptea de 12 februarie intr-o locuinta Khataba, un sat din estul Afganistanului, unde avea loc o petrecere de botez, cu 25 de invitati.

"Trupele au intrat in locuinta in cautarea unui insurgent taliban, bazandu-se pe informatii credibile, iar soldatii au crezut ca cei doi barbati reprezentau o amenintare. Intelegem acum ca cei doi barbati ucisi incercau doar sa-si protejeze familiile", a declarat un purtator de cuvant al NATO, duminica seara, cerandu-si scuze pentru greseala comisa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#trupe speciale Afganistan, #masacru soldati americani Afganistan, #incident botez Afganistan , #stiri externe