Ziare.com

Turcia avertizeaza Suedia: Nu vom accepta "atitudini iresponsabile"

Vineri, 12 Martie 2010, ora 21:21

   

Turcia avertizeaza Suedia: Nu vom accepta "atitudini iresponsabile"
Turcia nu va accepta "actiuni rau intentionate si atitudini iresponsabile", a avertizat vineri premierul turc Recep Tayyip Erdogan, dupa votarea in Parlamentul suedez a unei motiuni ce recunoaste geniocidul armean.

"Turcia nu va fi intimidata. Ea nu se va inclina in fata acestor lucruri, acestor actiuni rau intentionate si in fata acestor atitudini iresponsabile", a spus el, relateaza AFP.

In plus, initiative ca cea a Parlamentului suedez "vor avea un impact negativ asupra relatiilor dintre Turcia si Armenia, pe care noi incercam sa le normalizam", a subliniat premierul.

Textul, depus de opozitia de stanga si adoptat la o diferenta de un singur vot, "inseamna ca Suedia recunoaste genocidul din 1915 impotriva armenilor, anirienilor, sirienilor, chaldeenilor si grecilor pontici", a anuntat Parlamentul suedez intr-un comunicat.

Patru deputati din opozitia din majoritatea de centru-dreapta au respins indemnul partidelor lor si au votat in favoarea motiunii, permitand o adoptare surpriza a textului.

Ministrul seudez de externe, Carl Bildt, a anuntat imediat ca linia guvernului sau, care sustine candidatura Turciei la UE, "ramane neschimbata". "Consideram ca este o greseala sa politizam istoria", a scris el pe blogul sau.

"Decizia Parlamentului nu va facilita, din pacate, procesul de normalizare in curs dintre Turcia si Armenia si nici munca unei comisii care trebuie sa ancheteze evenimentele din 1915", a apreciat Bildt. "Decizia nu va facilita nici dezbaterea din Turcia, care a devenit mai deschisa si toleranta in apropiere de UE si reformele democratice pe care le implica acest lucru", a adaugat ministrul.

Ankara a denuntat votul, si-a rechemat ambasadorul de la Stockholm pentru consultari si a anulat vizita in Suedia a premierului, prevazuta pentru saptamana viitoare.

Sursa: rNews

Articol citit de 698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor