Ucraina analizeaza implicatiile instalarii scutului american in Romania

Joi, 11 Februarie 2010, ora 11:06
1333 citiri
Ucraina analizeaza implicatiile instalarii scutului american in Romania
Foto: MarketOracle

Ministerul ucrainean de Externe a avut miercuri o prima reactie fata de includerea Romaniei in scutul american antiracheta, anuntand ca analizeaza in detaliu, la nivel de experti, decizia si efectele posibile asupra securitatii sale si asupra celei regionale, relateaza RRA citata de RADOR.

"Ca stat vecin cu Romania, Ucraina nu poate sa lase fara atentie planurile privind amplasarea noului sistem antiracheta in imediata apropiere a granitelor sale si, in plus, cu elemente de bazare in acvatoriul Marii Negre", a declarat purtatorul de cuvant Serghei Saienko.

Desi comunicatul purtatorului de cuvant al MAE ucrainean este moderat, pe fondul situatiei politice neclare de la Kiev, Ucraina isi reclama dreptul de a fi inclusa in discutiile privind securitatea in zona Marii Negre, inclusiv pe tema scutului antiracheta, apreciaza corespondentul RRA.

Ministerul ucrainean de Externe conteaza pe o discutie concreta asupra tuturor aspectelor acestei probleme. Astfel, Kievul cere explicatii corespunzatoare in cursul consultarilor viitoare cu toate partile implicate.

Insa, Ucraina nu neaga dreptul niciunui stat suveran de a-si rezolva problemele de securitate, inclusiv prin aprofundarea masurilor luate in cadrul luptei impotriva terorismului nuclear.

Corespondentul RRA subliniaza ca Ucraina nu isi manifesta ingrijorarea fata de respectivele planuri si ca isi declara explicit interesul fata de orice posibila reconfigurare a sistemului de securitate din zona Marii Negre. Dar solicita sa fie consultata in legatura cu planurile de modificare a acestuia.

Altfel spus, daca pentru Statele Unite si UE este vorba in primul rand de o problema bilaterala SUA-Romania, pentru Rusia in primul rand de o problema a relatiilor ruso-americane, cu diverse implicatii, Ucraina o trateaza ca pe o problema regionala, care intereseaza mai multe tari si vrea asigurari cel putin la nivelul celor primite de Rusia.

In aceasta prima reactie, Ucraina nu exprima nici un fel de pozitie fata de disputa ruso-americana privind modul in care cele doua parti concep apararea antiracheta impotriva unor regimuri imprevizibile, potrivit RRA.

Traian Basescu a anuntat recent decizia Romaniei de a gazdui interceptori de rachete, care vor deveni operationali in 2015. Subliniind ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, Basescu a anuntat ca negocierile pentru desfasurarea acestor elemente vor incepe in curand.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Kiev scut Romania, #Kiev analiza scut, #Minister Externe Ucraina , #stiri externe