Ucraina ar putea reclama Rusia la Haga

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 22:34
2447 citiri
Ucraina ar putea reclama Rusia la Haga

Ministerul de Externe de la Kiev nu exclude posibilitatea de a sesiza Curtea Internationala de Justitie (CIJ) pentru solutionarea disputei de delimitare maritima pe care Ucraina o are cu Rusia in Marea Azov si Stramtoarea Kerci.

Declaratia a fost facuta miercuri, intr-o conferinta de presa, de viceministrul ucrainean de externe, Oleksandr Kupcisin, si intervine la o zi dupa ce Curtea de la Haga si-a anuntat solutia intr-un diferend similar pe care Romania l-a avut cu Ucraina, arata RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Kupcisin a fost co-agentul Ucrainei la instanta ONU pe durata procesului Romania contra Ucraina privind delimitarea maritima din Marea Neagra. Romania a castigat in urma procesului aproape 80% din suprafata continentala pe care o revendica in Marea Neagra.

"In cazul in care nu vom reusi sa ajungem la o intelegere cu Rusia la nivel bilateral pentru linia de demarcatie, atunci vom putea aplica dreptul maritim international", a declarat Kupcisin, fost ambasador al Ucrainei la Haga.

Acelasi oficial ucrainean declara, marti, dupa ce Curtea de la Haga si-a anuntat verdictul in procesul intentat de Romania, ca "Ucraina este satisfacuta de compromisul intelept al CIJ" si ca "ambele parti sunt obligate sa respecte aceasta decizie si sa ia toate masurile necesare pentru a o implementa".

Rusia si Ucraina au semnat, in decembrie 2003, Acordul privind cooperarea in privinta exploatarii Marii Azov si a Stramtorii Kerci. Insa problema exploatarii in comun a acestora nu a fost reglementata nici pana in prezent.

Ucraina insista asupra trasarii liniei de demarcatie in baza granitei administrative dintre fostele republici sovietice rusa si ucraineana, care este indicata in harti.

Rusia sustine ca in conformitate cu legislatia fostei URSS, apele interne dintre republicile unionale nu au fost delimitate.

In ianuarie, cand a avut loc cea mai recenta runda de negocieri, Ministerul ucrainean de Externe declara lipsa de progres in tratativele cu Rusia in ceea ce priveste delimitarea liniei de demarcatie in Stramtoarea Kerci, Marea Neagra si Marea Azov.

Moscova si Kievul au periodic consultari pe tema delimitarii frontierei de stat la Marea Azov, Marea Neagra si stramtoarea Kerci. Partile sunt in cautarea unui consens in ceea ce priveste linia de demarcatie a granitei pe mare, de care depinde delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive, dupa care se vor putea incheia acorduri bilaterale referitoare la pescuit sau exploatarea resurselor naturale situate in subsolul marilor amintite.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Curtea Internationala Justitia, #diferend Rusia Ucraina, #exploatare Marea Azov , #stiri externe