Ucraina: Doi barbati, arestati in legatura cu protestele de la Chisinau

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 19:00
1310 citiri
Ucraina: Doi barbati, arestati in legatura cu protestele de la Chisinau
Foto: AFP

Doi moldoveni suspectati de Chisinau ca ar fi organizat protestele violente de saptamana aceasta din Republica Moldova au fost arestati pe aeroportul din Odessa, din sudul Ucrainei, a anuntat joi Parchetul general ucrainean.

Cei doi barbati - Gabriel Stati si Aurel Marinescu - sunt "cautati de fortele de ordine moldovene" pentru organizarea protestelor violente si "actiunilor vizand sa uzurpeze puterea" din Republica Moldova, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Parchetului de la Kiev, Iuri Boicenko.

"Parchetul examineaza cererea Parchetului General moldovean, care vrea extradarea" celor doi, a adaugat el, fara a face alte precizari.

Gabriel Stati este mostenitorul unuia dintre cei mai bogati basarabeni. Tatal sau este presedinte al grupului industrial-financiar Ascom, specializat in extractie de petrol si gaze. Presedintele Ascom Grup, Anatol Stati, fusese acuzat vara trecuta de finantare a unor formatiuni politice din Republica Moldova.

El a negat aceste acuzatii in august 2008, spunand ca familia sa "nu doreste sa participe la jocuri politice de proasta calitate" si are alte preocupari decat politica si bussines-ul moldovenesc. El era banuit ca are simpatii liberale si ca ar fi contribuit la finantarea campaniei lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.

Miercuri, liderul crestin-democratilor moldoveni (PPCD) Iurie Rosca afirmase ca printre atacatorii de marti de la sediile Presedintiei si Parlamentului au fost vazuti "sportivii lui Stati", referindu-se la Gabriel Stati, care este si presedintele Uniunii Internationalе a Tinerеtului si al Federatiei de lupte internationale "Voievod".

Grupul Ascom anuntase in august 2008 ca isi retrage partial staff-ul de baza din Republica Moldova din cauza presiunilor politice, iar activitatile sale au fost transferate ulterior in Romania.

Grupul afirma ca "este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vadit de a destabiliza activitatea sa in Republica Moldova" si "totodata, se recurge la diferite procedee pentru a infatisa intr-o lumina falsa si denigratoare conducerea companiei".

Iurie Rosca mai declarase miercuri ca in spatele actiunilor provocatoare de marti de la Chisinau este Moscova, prin agentul ei Valeriu Pasat - fostul ministru al apararii, condamnat la inchisoare pentru comercializarea ilegala a unor avioane MIG.

Planul Moscovei, a aratat Iurie Rosca, a fost coordonat la Chisinau de fostul presedinte Petru Lucinschi prin cei trei lideri ai partidelor liberale - Dorin Chirtoaca, Vladimir Filat si Serafim Urechean - care au pus la cale tot dezastrul si au instrumentat protestele.

Declaratiile lui Iurie Rosca raspundeau afirmatiilor liderului liberal-democratilor moldoveni, Vlad Filat, care declarase miercuri ca printre cei care instigau marti la violente in zona Parlamentului si Presedintiei au fost vazute multe persoane din organizatia de tineret a partidului lui Rosca, care nu a depasit pragul electoral de 6% pentru a intra in noul Legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Chisinau protest Ucraina, #revolutie Moldova Chisinau , #stiri externe