Ucraina sfideaza forurile internationale si continua lucrarile pe Bistroe

Marti, 29 Iulie 2008, ora 11:54
929 citiri
Ucraina sfideaza forurile internationale si continua lucrarile pe Bistroe

Ucraina a anuntat Romania ca efectueaza incepand cu luna iulie lucrari de dragare la bratul Chilia in cadrul proiectului Bistroe, tara vecina sfidand astfel avertismentele forurilor internationale si incalcandu-si angajamentele asumate.

Ucraina a realizat la sfarsitul saptamanii trecute lucrari semnificate la Canalul Bistroe.

"Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, responsabil pentru cooperarea bilaterala cu Ucraina in domeniul gestionarii apelor de frontiera, a primit recent o notificare din partea institutiei similare ucrainene, potrivit careia intentioneaza sa demareze lucrari de dragare a bratului Chilia, in cadrul proiectului caii navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra, incepand cu cel de-al treilea trimestru al anului 2008", a declarat pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE.

Romania a cerut Ucrainei sa se abtina de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului Afacerilor Externe roman.

Anuntul Ucrainei contrariaza cu atat mai mult cu cat pozitiile adoptate recent de foruri internationale in problema Bistroe au fost coerente.

Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe.

Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
#Ucraina, #Romania, #bistroe, #avertisment, #Uniunea Europeana , #stiri externe